Разузнаването на Босна и Херцеговина подслушва комуникацията между ключови политици на Сърбия и Република Сръбска със съдействието на британската спецслужба МI6. Това съобщава ексклузивно електронното издание на белградския ежедневник Vecernje Novosti във водеща статия за деня.

В Сараево и Лондон са обезпокоени от политическите и икономическите връзки между Баня Лука, Белград и Москва. 

Операцията под кодово име „Ушче“ включва подслушване на разговорите между президента на Република Сръбска Милорад Додик и ръководството на Баня Лука, а също и следене на контактите им с държавния глава на Сърбия Александър Вучич, твърди изданието, като уточнява, че съответната информация е от източници от кръговете по сигурността.

Разузнаването на Сараево се ползва с важната логистична подкрепа на британската МI6, без която не би било възможно да се проведе успешно операцията, категорични са от редакцията. 

Целта й е да бъдат отслабени позициите на Додик в навечерието на изборите в страната.

Интересът на британците към Вучич се засили във връзка с навлизането на дебата между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения в заключителната фаза. 

За да се контролира сръбският президент са повторно активирани два центъра на британското разузнаване в Белград. По този начин Лондон се надява да се „върне в играта“ за Балканите, които имат стратегическо значение за Обединеното кралство, тъй като регионът е „врата към Европейския съюз“, пише Vecernje Novosti и допълват:

„И нашите служители са активирани отново и две британското разузнаване център в Белград, защото британците искат да са в голяма начин обратно към Балканите, което е стратегически важно за тях, защото те са на входната врата на Европейския съюз“.

В Баня Лука са категорични, че „това е чисто враждебно действие“ от страна на Сараево и Лондон, като подчертават, че не са получили никакви предупреждения за действията им. 

Както Република Сръбска, така и Сърбия не следват „болните амбиции“ на Запада и поради тази причина не виждат проблем в контактите с Москва, уточнява Фокус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!