На 24 февруари руските ракети заваляха над Украйна, а руснаците не знаеха какво ги очаква в бъдеще. Рублата се срина, банковите сметки в чужбина бяха блокирани, а кредитните им карти се оказаха невалидни.

"Мнозина мислеха, че няма да могат да пътуват никъде вече", казва Олга Смишлаева от московската туристическа агенция "Уондърлъст". 

"Интересът към туристически пътувания в края на февруари и началото на март беше практически нулев. Направените вече резервации бяха отменени, а нови почти не се правеха", казва тя.

Чак през месец май някои "смели" и заможни руснаци решиха да се запътят към чужбина отново - към Малдивите, Мавриций и Турция. Търсенето на луксозни почивки отново се засили. "Хората започнаха да се адаптират към новата действителност", обобщава Смишлаева.

През втората половина на май имаше бум на резервации за летни почивки в луксозни хотели, най-вече в Турция. Най-добрите турски хотели и особено онези, които са на брега на Егейско море, се разпродадоха много бързо. Тенденцията за почивка в Турция остава стабилна, потвърждава и Артур Мурадян от друга руска туристическа агенция. Резервации често се правят и за Гърция или Италия. 

"За богатите руснаци, които разполагат с шенгенски визи, спирането на директните полети до Европейския съюз не представлява голяма пречка".

Скъпи дестинации като Малдивите също са много популярни. "Тези държави са толерантни към руските туристи", казва Мурадян. Туристическият агент смята, че Обединените арабски емирства ще са най-предпочитаната дестинация за есента и зимата. Югоизточна Азия също е търсена. "За щастие има достатъчно полети до там", казва Мурадян.

В последно време почивките зад граница дори поевтиняха за руснаците. Мерките на правителството стабилизираха рублата след първоначалния ѝ срив, а в същото време еврото и доларът са по-слаби отколкото бяха в началото на годината, отбелязва Артур Мурадян.

Търсенето на почивки в страните от Европейския съюз значително намаля. Причините са две. Няма директни полети, а бяха въведени и политически санкции срещу Русия. Никой не иска да пътува в неприятелски настроени държави, а много руснаци се страхуват, че всеки контакт с "неприятелските държави" може да има и лични последствия за тях.

От гледна точка на руското правителство "неприятелски" са всички държави от Европейския съюз. В отговор на санкциите, наложени от Запада, Кремъл официално постави всички държави, които подкрепят санкциите, в този списък. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че това решение е взето, за да се ограничат контактите с тези държави.

Заможните руснаци обаче не искат да се откажат от Западна и Югозападна Европа напълно. Олга Смишлаева казва, че Италия, Франция и Испания все още са популярни дестинации за руските туристи, въпреки че до тях се стига по обиколен път - през Турция, Сърбия или Финландия.

Летището в Хелзинки в момента е препълнено с богати руски туристи. Те пътуват с наземен транспорт през руската граница с Финландия и после стигат до която европейска столица пожелаят с директни полети.

Влизането в държавите от Европейския съюз сега става все по-трудно. От днес (12.9.) ЕС отменя изцяло Споразумението за улеснен визов режим за руски граждани. Пътуващите вече ще трябва да са подготвени за дълго чакане и по-високи такси.

 Молбата за виза вече ще струва 80 евро, вместо досегашните 35. Освен това се въвеждат допълнителни формуляри за попълване, а времето за обработка на молбите се удължава. Издаването на многократни визи за страните от Шенгенското пространство вече ще е ограничено. Към него спадат 22 държави от ЕС, както и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Анастасия Умовская от туристическия проект "Клучи" казва, че се забелязва нарастващ интерес на руските туристи към Африка и Латинска Америка. "Обясняваме си го с полетите. Полет до Европа през заобиколен маршрут е също толкова скъп, колкото и полет до Южна Африка", казва тя.

Въпреки това Умовская потвърждава, че интересът на руснаците към Европа си остава непроменен, пише DW.

А какво се случва с наистина богатите руснаци? Могат ли да си наемат чартърни полети и яхти в Западна Европа? Олга Смишлаева е оптимистична. "Засега няма специални забрани за такива услуги. Поне засега, за щастие".

Въпросът обаче е как си плащат заможните за този вид луксове. Проблемът е най-вече технически, защото дебитните и кредитни карти на VISA и Mastercard, издадени в Русия, вече не са валидни на Запад. Банковите преводи вече са много по-трудни. Но все пак - не са невъзможни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук