Марк Полимеропулос е бивш агент на ЦРУ, който става жертва на мистериозно руско оръжие, използващо микровълни срещу противника. Съществуването му не е доказано, а мистерията тормози както ЦРУ, така и Департамента за сигурност от години.

Но сега все повече експерти са категорични, че щетите, нанесени върху Полимеропулос са именно резултат от оръжие, използващо микровълни.

Агенти на ЦРУ са били нападани с мистериозното оръжие в Куба, Китай и Москва. Разбира се, правителството на САЩ не е потвърдило категорично, кой стои зад атаките, но настоящи и бивши служители вярват, че именно Русия стои зад нападенията. Руското правителство отказва коментар за CNN.

Микровълните повлияват на баланса, зрението и слуха на Полимеропулос. Болката така и не изчезва напълно.

"От този ден, нататък, имам главоболие всеки ден, всяка нощ. Никога не изчезва", казва бившият агент пред CNN. Налага се Полимеропулос да се пенсионира преждевременно. Като офицер, служил в Ирак, Сирия и Афганистан, той трудно се примирява с факта, че нещо невидимо го е изкарало от строя.

"По-добре да ме бяха застреляли. Но това е невидима рана. Ако ме бяха застреляли, щях да мога да докажа на хората, че съм атакуван. След случилото се в Москва, медиците в ЦРУ не ми повярваха", обяснява агентът. Той трябва да се бори, за да получи специално лечение и едва този месец терапията му приключва - близо три години след онази травмираща нощ в Москва.

"Когато ми дадоха диагнозата, в която пишеше, че имам травматично увреждане на мозъка, очите ми се напълниха със сълзи", споделя Полимеропулос. Близо 40 служители на американското правителство са изпитали симптоми, подобни на неговите. През 2017 г. САЩ се налага да прибере дипломатите си от Куба, тъй като атаките са прекалено чести. Наскоро разсекретен доклад на ЦРУ сочи за "системен тормоз", в разследване на администрацията на Тръмп.

Сенаторът Джийн Шийн се бори да получи справедливост и медицинска грижа за жертвите на тези атаки: "Ако не потърсим отговорност от онези, които стоят зад това, атаките ще продължат. А това представлява риск за сигурността на САЩ", категорична е тя.

Според документи на тайните служби на САЩ, Русия разработва подобно оръжие от десетилетия.

Бил Бърнс, номинираният за ръководител на ЦРУ от новия президент на Америка Джо Байдън, заяви преди дни, че негов приоритет ще бъде да се стигне до дъното на тези нападения. 

"Преди атаката връзката ми с ЦРУ бе чиста любовна афера. След това - развод", казва Полимеропулос.

За първи път тази година ЦРУ създаде екип, който ще разследва атаките и ще реагира при бъдещи такива инциденти.