Пит Соуза, фотограф на американските президенти Роналд Рейгън и Барак Обама, сподели снимка в Instagram с много интересна история зад нея.

„Снимах президента Рейгън по време на посещението му в Москва през 1988 г. Михаил Горбачов го заведе на Червения площад, където беше разположена група „туристи“ (агенти на КГБ?). Обърнете внимание на мъжа отляво, който има фотоапарат на врата си“, написа Соуза в описанието на снимката.

Пет години по-късно Соуза публикува книгата „Неохраняеми моменти“, в която са представени снимки, направени по времето на управлението на Рейгън.Десет години след публикуването на книгата фотографът получил писмо с въпрос дали знае, че е снимал Владимир Путин на снимката с Рейгън на Червения площад (на страница 145 от книгата).

Соуза веднага се свързал с библиотеката на Рейгън и администрацията на Джордж Буш, но никой не могъл да потвърди със сигурност, че на снимката наистина е Путин, който по това време вече бил агент на КГБ със седалище в Източна Германия.

През 2009 г. Белият дом наел отново Соуза като официален фотограф на Барак Обама. Няколко дни преди встъпването в длъжност той даде интервю за NPR, в което разказа как значението на президентските снимки може да се промени през годините.

„Щом видите снимката, си мислите:„ О, Боже, той наистина е Путин“, казва Пит в интервю.

Малко след интервюто пристигнало официално отричане от Кремъл, че това е Путин.

Месец след интервюто Соуза казва, че е получил пощенска картичка в пощенската си кутия. На нея имало снимка на Червения площад. Човекът с фотоапарата бил обиколен с червен флумастер и някой написал „шпионин“ със стрелка, насочена към него. Пит предал пощенската картичка на Тайните служби, но нищо не се случило.

В началото на лятото на същата година Обама пътувал до Русия, за да се срещне с Путин. Нито един руски служител не казал нито дума на Соуза.

„Успях да направя още една снимка, на която определено мога да потвърдя, че е Владимир Путин“, завършва фотографът интересната история, която сподели в профила си в Instagram.

Превод: БЛИЦ