Тайван представи днес своя най-модерен боен самолет - F-16V, който е американско производство и е оборудван с ракети. Това стана по време на нощна демонстрация след безпрецедентните военни учения, които Китай проведе край бреговете на острова, предаде Франс прес, цитирана от Труд бг.

Пекин извърши военни маневри по море и въздух в Тайванския проток този месец заради визитата на американски конгресмени в Тайван.

Тайван пък осъществи собствени маневри, по време на които симулира отбрана срещу китайска инвазия. Днес изтребител F-16V - подобрена  и много по-модерна версия на другите F-16V, датиращи от 90-те години, беше натоварена с противокорабни ракети американско производство в рамките на учение за подготовка за бой, във военновъздушна база в окръг Хуалиен, в източната част на Тайван.

Шест F-16V, от които два въоръжени с ракети, излетяха после за нощни разузнавателни и тренировъчни мисии, според тайванските военновъздушни сили.

"Пред заплахата от неотдавнашните военни учения на китайските комунистически сили, ние оставаме бдителни, като същевременно установихме понятието за "бойни полета на всяко място и за тренировки във всеки момент, за да гарантираме нашата национална сигурност", се казва в изявление на тайванските сили.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук