От днес Латвия вече няма да поставя под 14-дневна карантина при влизане на нейна територия гражданите на повече от 20 държави, сред които и България, съобщи правителството.

Съседните Естония и Литва вече възприеха подобен подход.

Латвийският премиер Артурс Кришянис Каринш уточни, че изискването за поставяне под 14-дневна карантина няма да важи за гражданите на страни, където има "нисък риск" от разпространение на новия коронавирус.

Справка на официален сайт на правителството показва, че става въпрос за 24 европейски държави, сред които и България. Гражданите на всички останали страни ще трябва да остават под карантина при влизане в Латвия. Мярката остава в сила до ново нареждане.

Държави като Швеция и Великобритания, където предаването на коронавируса се запазва на високо равнище, са изключени от облекчения режим.

Освен това границите на Латвия с Русия и Беларус ще останат затворени за хора, но отворени за стоки.

Разпространението на коронавируса в балтийската република на практика е овладяно. Латвийските власти планират да отменят всички ограничения във връзка със заразата на 9 юни.

На 15 май Латвия и другите две балтийски републики - Литва и Естония - отвориха границите си за свои граждани, формирайки първата зона за свободно движение в Европа след два месеца на рестрикции.

В страната с население от 1,9 милиона души са установени 1071 заразени с коронавируса, 24 от които са починали.