Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турски съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 година, предаде Ройтерс.

 Хашоги влезе тогава в сградата на консулството за уреждане на документите за предстоящата си сватба, където бе убит, но тялото му така и не бе открито.

Техникът Зеки Демир даде показания в първия ден от процеса, в който задочно подсъдими за убийството на журналиста, известен с критиките си срещу саудитския режим, са 20 високопоставени саудитски чиновници.

Изчезването на Хашоги, за когото по-късно последва признание от Рияд, че е бил убит, предизвика буря от възмущение в света срещу саудитския режим и особено срещу престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Според някои западни правителства, както и според ЦРУ на САЩ, именно принцът е дал нареждане за зловещата разправа с Хашоги. Саудитските власти отричат това, но и не разкриват какво точно е станало с Хашоги.

Демир каза пред съда, че му е било наредено да запали готварската тандури фурна (традиционен азиатски начин на приготвяне на храна в цилиндричен метален или керамичен съд, за силното загряване на който се използват дърва или дървени въглища - б.р.). В консулството "цареше паника", каза свидетелят.

Според турски служители една от полицейските версии за изчезването на трупа, е че убийците вероятно са се опитали да се избавят от тялото чрез изгаряне, след като са удушили Хашоги и са нарязали трупа му, отбелязва Ройтерс.

Двамата основни обвиняеми на процеса в Истанбул са бившият заместник-шеф на саудитското разузнаване Ахмед ал Асири и бившият съветник при кралския двор Сауд ал Кахтани, смятани за за организатори на "предумишленото убийство с чудовищно намерение".

Другите 18 обвиняеми били изпратени със самолет в Турция да убият Хашоги.

Всички те са на съд задочно и едва ли някога ще бъдат предадени от Саудитска Арабия, която на свой ред обвинява Турция, че е отказала да сътрудничи на собствения процес по случая, състоял се в Рияд м.г. в обстановка на секретност.

Саудитския съд осъди пет души на смърт и трима на затвор за убийството на Хашоги, но според семейството на журналиста по-късно убийците били помилвани според саудитските закони.

Саудитски прокурор каза тогава, че няма доказателства за причастие на Кахтани към убийството, отхвърли и обвиненията срещу Асири.

Свидетелят Демир изнесе и други ужасяващи подробности от предполагаемото изгаряне на тялото и изнасянето на останките от консулството с кола с тъмни стъкла.