Последната седмица беше много успешна за сирийската армия в Източна Гута и достатъчно мрачна за „зелените” джихадисти, съобщи кореспондент на x-true.info. Армейците под командването на полковник Сухейл ал-Хасан продължават да прилагат тактика за раздробяване на анклава.
Сирийските войници не атакуват директно укрепените населени пунктове, а се промъкват между тях, търсейки по-слаби не заселени места. Последва усилване на атаката в бреша (празнината) и последващ обхват и обкръжаване на района. В резултат терористите принудително се изтегляли, за да не бъдат обкръжени, или попадали в обръча, ако са решили да продължат да го отбраняват.
 
От 7 март за една седмица са освободени Еш-Шафуния, Мираба и Афтрис, Байт Бова и Модиара.
 
В Източна Гута армията държи под обстрел четири „котела”: 1/ Най-големият включва селищата Джобар, Арбил, Ел Каса, Айн Тарма, Кафер Батна, Сакба и Хамурия; 2/ селището Ер-Рихан; 3/ голямото селище Дума и Абд Бейкури; 4/ Хараста ел Басал.
 
Очаква се сирийската армия да продължи активните настъпателни действия, като раздробява удържаните от терористите райони.
 
Все още се запазва опасността от контраатаки на „зелените” и атаки откъм големия бежански лагер Ярмук, намиращ се южно от Дамаск. / БЛИЦ