Днес в Косово ще гласуват за нов парламент на предсрочни избори. Те бяха предизвикани от оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли.
 
Той бе призован за разпит от съда в Хага заради ролята му във войната срещу сръбските сили през 1998-1999 година.
 
В центъра на предизборната кампания бяха темите за корупцията, безработицата и спора със Сърбия.
 
Според социолози обаче ясен победител няма да има, но двете най-големи опозиционни партии в момента имат шансове да получат най-много гласове.
 
В интервю за „Хоризонт“ Люлзим Пеци от Косовския институт за политически изследвания и развитие коментира:
 
„Нещо ново се случва в Косово този път. Защото Демократичната лига на Косово - една от най-големите партии в страната, и най-старата, номинира жена за министър-председател.
 
Тя е на 37 години. Завършила е в Америка. И ако те спечелят изборите, ние първи в региона ще имаме жена премиер, победила в избори“.
 
„В Сърбия премиерът също е жена, но там е различно. Тя беше назначена на поста, а не победи в избори. Така че - това би било добра новина за всички, защото ще покаже, че Косово има капацитет за промяна, и то в най-добрия смисъл на думата“, каза още Люлзим Пеци.
 
Според него бъдещата коалиция е много трудно да се предвиди.
 
„Демократичната лига на Косово и движението „Самоопределение“ се предпочитат взаимно, но не е ясно колко депутати ще имат и дали общият им брой ще е достатъчен, за да съставят правителство“, каза още анализаторът.
 
Предсрочните избори бяха предизвикани от оставката на премиера Рамуш Харадинай през юли. Той бе призован за разпит от съда в Хага заради ролята му във войната срещу сръбските сили през 1998-1999 година.
 
Кандидатката на Демократичен съюз на Косово за министър-председател Вьоса Османи смята, че страната е готова за пръв път да има жена за премиер. 37-годишната Османи, която е завършила в САЩ, се застъпва за пазарни реформи.
 
Нейният основен конкурент - лидерът на "Самоопределение" Албин Курти, иска да създаде суверенен фонд, който да възстанови ключовите държавни предприятия.
 
И двамата са против териториални отстъпки за Сърбия като начин за съживяване на преговорите за нормализиране на отношенията.
 
Социологическите проучвания сочат, че нито една партия няма да спечели достатъчно подкрепа, за да състави собствено правителство. Очакват се продължителни и трудни преговори, коментира „Ройтерс“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!