Гърция да прекрати "варварското" си отношение към бежанците, преди да обвинява турското правителство във "варварство", настоя турското министерство на външните работи по повод изказване на гръцкия външен министър, предаде Анадолската агенция. Гръцкият външен министър Никос Дендиас заявил вчера, че Турция тласка отчаяни хора към границите на Гърция и Европа като част от хибридна война.

Говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой призова гръцките власти да престанат да се отнасят към Турция като към враг и ги насърчи да бъдат "разумни и разбиращи", съобщава Анадолската агенция.


Аксой отбелязва, че самата Гърция нарушава основни права и свободи на хората, които търсят убежище на вратите ѝ, като изтъкна, че и международни правозащитни организации са критикували този неин подход.

"Срамно е тези, които извършват всякакви жестокости срещу невинни хора на границата пред очите на света, да наричат Турция "варварска", добави говорителят и препоръча на гръцкото правителство "първо да се отърве от собственото си варварство", да уважава правата на бежанците и да спре малтретирането, тормоза и изтласкването на мигранти обратно в Турция, допълва БТА.

"Също така онези, които претендират, че са люлка на т.нар. цивилизация, трябва да уважават хората, които не споделят с тях общ език и религия", заяви още Аксой.

Турция няма право да дава уроци по човешки права, се казва в отговор на гръцкото министерство на външните работи на изявленията на говорителя на турското външно министерство, предаде АНА-МПА.

"Тези, които бяха осъдени от международната общност за използването на човешката болка за политически цели, очевидно нямат право да дават уроци по човешки права", заявява външното министерство на Гърция.

В изявлението се заявява, че "първите боязливи стъпки в гръцко-турския диалог, които едва бяха започнали, не попречиха на Турция да прояви безпрецедентен цинизъм и да разпали ново европейско-турско напрежение".

Гръцкото министерство казва в заключение, че "Гърция остава отворена за диалог, но не е склонна да съдейства за узаконяването на настойчивите турски нарушения".