Финансова глоба за неваксинираните над 60-годишна възраст, които нямат записан час за първа доза ваксина до 16 януари, е една от мерките, обявени от гръцкия премиер пред кабинета днес.

Глобата не подминава и всички български граждани, които живеят в Гърция и притежават здравен номер АМКА. 

Кириакос Мицотакис във встъпителното си изявление обяви поредица от мерки за овладяване на пандемията, след появата на мутацията Омикрон, но и с оглед наближаващите празници.

Ваксинацията става задължителна за хората над 60 години. В случай, че неваксинираните не си запишат час до 16 януари 2021 г., ще бъдат глобени със 100 евро на месец.

В същото време премиерът съобщи, че с оглед на празниците държавата пристъпва към още една допълнителна мярка.

От 6 до 12 декември и 3 до 7 януари ще се подсигури безплатен самотест на всеки възрастен, ваксиниран или не, за идентифициране на възможни асимптоматични носители на вируса преди Коледа и „се следи разпространението на пандемията по време на празниците“, каза той. Чрез Гражданска защита са осигурени 20 милиона self-tests за нуждите на училищата.

"От 580 000 неваксинирани на възраст над 60 години, за съжаление само 60 000 се втурнаха да се ваксинират през м. ноември. Повече от заболелите, които се лекуват, са основно тези над 60 години и за съжаление много от тях ги губим. И, както много пъти сме казвали, това са несправедливи смъртни случаи", заяви премиерът.

И така до 16 януари трябва да си запишат час за ваксинация всички над 60 годишна възраст. В противен случай всеки месец ще се налага административна глоба от 100 евро, която ще се събира директно от НАП. И по закон тези пари ще бъдат събрани в специален фонд, който ще финансира гръцките болници.