Седем от мутациите на Омикрон (B.1.1.529) варианта на COVID-19 се намират директно на повърхността на вируса, която се свързва с човешките клетки през така наречения АСЕ2 рецептор. 

Получените от наши експерти данни показаха, че мутациите G498R, Y505H и G496S на Омикрон драстично увеличават свързването с ACE2, което е индикация за неговото много по-високо предаване. 

Те увеличават свързването съответно с 98, 14 и 13 пъти, което увеличава и активността на вирусния свързващ домейн до пикомолова концентрация. Това съобщиха от екипа на Микар Иновейшън за Novini.bg.

Централна роля в този процес играе аминокиселината мутация Глицин до Аргинин на позиция 498, която стабилизира вируса в комплекса му с човешки клетки. 

По-горните мутации имат кумулативен характер и допълнително увеличават силата на свързването на вируса, когато действат заедно. Това означава, че новия щам е вероятно да бъде поне 10 пъти по-заразен от неговия първоначален вариант и над 3-пъти от Делта и да се разпространява изключително бързо.

Трябва да се изясни, че изнесените към момента данни от ЮАР за три пъти по-лесно разпространение са първоначални и сравнението е именно с Делта варианта. 

Данните на нашите учени обясняват на молекулно ниво наблюдаваното от световно известни вирусолози разпространение. Предсказано беше и че смъртността ще бъде 6 пъти по-голяма.

"Промяната на вируса е наистина много значима. Макар и някои от мутациите да са вече известни, то за повечето други нямаше никакви данни, а всичките те са разположени в региона, който допринася за разпространението му", коментира д-р Филип Фратев. 

Някои от мутациите имат и обратен ефект, като например K417N и T478K и смекчават силния ефект на свързване.

В момента нашите експерти подготвят научна статия, която се планира до вторник да бъде приета на bioRxiv платформата уведомяваща по бърз начин научната общност. Успоредно с това нашите учени оценяват и действието на антителата, получени след преболедуване или след ваксинация, върху Омикрон.

„Всеки, който в момента твърди, че ваксините ще действат макар и с леко намалена успеваемост, откровено дезинформира обществото. Ако до сега наблюдавахме намаляване на ефективността до 70%, то сега ще имаме голям късмет, ако тя е около 50%. За конкретика, обаче, трябват сериозни научни данни, а не само опит и ние денонощно работим върху този въпрос“, коментира Фратев.

През декември 2020 г. нашите учени бяха едни от първите, които дадоха сериозни данни за Английския (Алфа) и Южноафрикански (Бета) варианти. Статията им, която първоначално беше публикувана като препринт, a после и в престижно научно списание, предизвика голям интерес в научната общност.

Изследването беше отразено в повечето водещи световни медии.

Според информационните агенции управляващия на пандемичната обстановка учен на Южноафриканската република е спрял играта си на крикет, за да се запознае с труда на българите. По- късно същия екип от наши учени предостави данни и за Мю варианта на вируса.