От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна загубите на личен състав на страната агресор Русия може да надхвърлят 720 хиляди души. Още стотици хиляди окупатори може да са сериозно ранени, което да им попречи да се върнат на служба.

Най-осезаемите скокове в руските жертви се наблюдават по време на украинската контранастъпление през лятото на 2023 г. и след битките за Авдиевка и Часов Яр. Това съобщава The Economist, цитирано от Обозревател уа. 

Заслужава да се отбележи, че данните не включват украинци, вербувани от Русия от окупираните територии. Освен това тази цифра не взема предвид окупатори, които са били сериозно ранени и не могат да се върнат в битка.

Медията отбелязва, че изчисленията се основават на документи от Министерството на отбраната на САЩ. Тези данни показват, че загубите на руската армия към средата на юни 2024 г. могат да варират от 462 000 до 728 000 души. Подобни загуби на Руската федерация оказват значително влияние върху демографията на страната-агресор.

Най-големият брой е сред хората на възраст от 35 до 39 години, от които се смята, че 27 000 са били убити между февруари 2022 г. и юни 2024 г.

Но като процент от мъжкото население на Русия загубите сред хората на възраст от 45 до 49 години са най-големи. Последните оценки показват, че приблизително 2% от всички руски мъже на възраст от 20 до 50 години може да са били убити или сериозно ранени във войната в Украйна.

Забележително е, че загубите на Русия в Украйна от 2022 г. насам засенчват тези на всички нейни войни след Втората световна война, взети заедно.

Въпреки това западни служители и анализатори предполагат, че тежките загуби едва ли ще причинят проблеми с работната сила в Руската федерация в краткосрочен до средносрочен план.

По-специално, американски служители са изчислили, че Русия е в състояние да набира от 25 до 30 хиляди войници на месец.

Припомняме, че руските власти карат мигранти да воюват срещу Украйна в редиците на руската армия. От около 30 хиляди чужденци, които наскоро са получили руски, но не се водят на военен отчет, Москва вече изпрати една трета в зоната на бойните действия.