Избягалият от САЩ бивш служител на Националната агенция за сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който живее в Русия описа недвусмислено руското правителство като „Корумпирано“, пише британският вестник The Guardian. Неговите коментари означават, че предложената среща на върха между САЩ и Русия в Хелзинки на 16 юли е потенциално опасна за него, ако Доналд Тръмп поиска от Владимир Путин да го предаде.

Сноудън е издирван в САЩ по три обвинения по Закона за шпионажа, носещи по минимум 10 години в затвора. Путин може да балансира пропагандната стойност на това, че Сноудън живее в Русия с това да даде на Тръмп лесен подарък. В интервю за германския всекидневник Süddeutsche Zeitung Сноудън, който живее в Русия от 2013 г., заяви: "Руското правителство е корумпирано по много начини, това е нещо, което руският народ осъзнава. Руският народ е топъл. Те са умни. Това е красива страна. Тяхното правителство е проблемът, а не хората."

Русия е единственото сигурно убежище в света за Сноудън. Китай не му позволи достъп до континенталната част на страната, когато беше в Хонг Конг през 2013 г. Нито Германия, където има силна обществена подкрепа за Сноудън, нито друга европейска държава, изглежда, желае да се скара с САЩ, като му предложи убежище. Ако го отиде в Латинска Америка или навсякъде другаде по света, САЩ биха могли да наложат икономически натиск или да изпратят екип на ЦРУ, за да го отвлекат. Той каза: "Вече приех, че ще прекарам живота си, като се се справям с последствията от решението си да кажа на обществеността какво знам. Но ако не за мен, то Германия трябва да приеме необходимите закони, за да позволи на бъдещи случаи като мен да намерят безопасно убежище.

Сноудън каза, че ако някой руснак, който направи това, което е направил той "се появи на прага на канцлера Ангела Меркел, тя ще го защити. Но ако един американец се появи на прага й? На този въпрос не е отговорено",каза Сноудън. Какво означава за света, ако при всичко, което казахме за Русия, тя е единственото убежище за хора като мен?“, се запита Сноудън Запитан за издателя на Уикилийк Джулиян Асанж, с когото често се сравнява, Сноудън каза: "Аз съм реформатор, той е революционер. Аз не искам да разруша системата, ако вярвам, че тя все още може да бъде спасена." Въпреки че Асанж помогна да се организира бягството на Сноудън от Хонг Конг, двамата имат много различни възгледи, включително колко класифицирана информация трябва да бъде публикувана, а Сноудън предпочита по-селективен подход.