Правителството на Великобритания подкрепя възможността за избори в страната, след като преговорите между премиера Борис Джонсън и лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за Брекзит не постигнаха споразумение, макар опозицията да отказа да заяви подкрепата си за нов вот, пише вестник The Guardian.

Правителствени източници освен това информираха, че Джонсън е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск по-рано, като е заявил пред него, че той лично не желае провеждането на избори на този етап.


„Премиерът е ясен в позицията си, че не смята, че допълнително забавяне на Брекзит след 31 октомври е в интерес на Великобритания или на Европейския съюз и че имаме нужда сделката да бъде гласувана от парламента преди това“, заяви говорителят на Джонсън.

Премиерът беше принуден от британското законодателство да напише до ЕС писмо, в което да поиска отсрочка до 31 януари за Брекзит, но се надяваше все пак да изведе страната от Общността до 31 октомври.

Депутатите в Обединеното кралство, макар да одобриха сделката за Брекзит по-рано, отхвърлиха „програмното предложение“ на Джонсън, което очертаваше тридневен график за обсъждане на 110-страничното споразумение.
Джонсън и Корбин се срещнаха по-рано, за да обсъдят евентуално продължаване на поставената на „пауза“ сделка, в различен график.

На срещата Корбин беше придружен от ключовия си съветник Сеумас Милн, а Джонсън - от Доминик Къмингс. Срещата се проведе в кабинета на премиера в Камарата на общините.

По-късно и двамата заявиха, че много малко е било постигнато в разговорите. Попитан за това дали Джонсън би бил съгласен с нов график, говорител на Корбин заяви, че той със сигурност „не е клонял в тази посока“, но в същото време не е отхвърлил тази възможност.

Според източник на правителството обаче няма да бъдат провеждани повече подобни разговори и Джонсън сега ще цели провеждането на избори. Това все пак няма да зависи изцяло от него, тъй като подобно решение на парламента би изисквало и подкрепата на Лейбъристката партия.
„Всеки път, когато парламентът трябва да гласува отсрочка, той винаги ще гласува отсрочка“, твърди източникът.
„Затова ако този парламент не иска да гласува за сделка, трябва да се насочим към избори“, казва още той.

Това все пак не означава, че това е категоричната позиция на Джонсън. Преди да прокара своето предложение за график по-рано, той заяви, че ако загуби гласуването ще търси веднага след това нови избори, но до този момент няма индикации, че ще го направи.

Докато официалната позиция на лейбъристите твърди, че партията ще подкрепи избори само след като е сигурна, че няма да има Брекзит без сделка, част от нейните депутати биха предпочели провеждането на референдум за сделката с Брюксел.
Говорителят на Корбин отказа да потвърди дали лейбъристите биха гласували за провеждане на нови избори, ако ЕС се съгласи да предостави на Великобритания отсрочка до 31 януари 2020 г.

„В момента, в който заплахата от (Брекзит) без сделка я няма и това е ясно и гарантирано, тогава разбира се, че ще подкрепим избори“, каза той.