Британският премиер Борис Джонсън каза днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че не желае ново отлагане на Брекзит, изразявайки увереност, че все още може да прокара споразумението за напускане на ЕС през парламента до 31 октомври, каза политическия говорител на премиера, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали премиерът смята, че може да прокара споразумението до 31 октомври, говорителят каза: "Това беше посланието, което премиерът изпрати на Доналд Туск тази сутрин".

"Пределно ясно е, че обществото иска това да се случи . . . те искат Брекзит да се случи . . . Ние много ясно посочихме, че бихме желали Брекзит да стане факт до 31 октомври", добави той.

Въпреки това лидерите на ЕС вече са в процес на обсъждане на условията за евентуално удължаване на срока за Брекзит, който изтича на 31 октомври, предаде Ройтерс. Ако те не успеят да се споразумеят за това непряко чрез контакти с Доналд Туск, може да се наложи спешна среща на върха на ЕС още в петък, каза днес ирландският премиер Лио Варадкар.

"Ако е налице консенсус, можем да направим това чрез писмена процедура. Ако обаче липсва консенсус, ще трябва да се свика среща на Европейския съвет, вероятно в понеделник или дори още в петък, за да обсъдим дали ще дадем удължаване или не, за какъв срок и при какви условия", каза Варадкар пред парламента в Дъблин.

"Ирландското правителство, разбира се, винаги е казвало, че ние искаме да избегнем риска от Брекзит без споразумение и това е подходът, който ще възприемем", добави ирландският премиер.

Той изрази надежда, че британският парламент ще действа с разумна скорост за приключване на процеса по обсъждане и гласуване на споразумението, постигнато между Джонсън и Брюксел.

Ирландският външен министър Саймън Ковини каза изявление в Белфаст, че според него на Великобритания ще бъде предложено "гъвкаво отлагане", което ще даде възможност на Обединеното кралство да напусне ЕС доста преди посочения нов краен срок.

Първо обаче трябвало да се получат мненията на всички страни членки на ЕС и да се види дали техните лидери няма да повдигнат някакви въпроси, допълни той .

Германия няма да се противопостави на каквото и да е предложение на ЕС да се разреши продължение на срока за напускане на Великобритания след 31 октомври, каза днес говорителят на германската канцлерка Ангела Меркел.

"Не мога да предвидя изхода от консултациите, но мога да кажа от името на федералното правителство, че Германия няма да сложи бариера пред евентуално удължаване", каза Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс.

Говорител на британските лейбъристи каза днес, че техният лидер Джереми Корбин ще се запознае с детайлите на всяко предложено отлагане, за да е сигурен, че се изключва рискът от Брекзит без споразумение, преди да реши дали да подкрепи свикването на предсрочни парламентарни избори.

Той направи това изявление заради предупреждението на премиера Борис Джонсън, че ако ЕС предложи на Лондон отлагане на Брекзит за края на януари, то той ще оттегли законопроекта за ратификация на споразумението с Брюксел и ще поиска свикване на избори, за да се избегне задънена улица за Брекзит.

"Ние ще подкрепим свикването на избори веднага щом бъде снет рискът от хаотичен Брекзит (без споразумение), и това ще зависи от конкретните условия в предложението на ЕС. Ще ни е нужно нещо, което има юридическа сила", каза говорителят на лейбъристите.

Според него едно от опасенията на лейбъристката опозиция е, че правителството има правомощието да насрочи дата за избори.