Над 170 бизнес лидери са изпратили писмо до The Times, с което подкрепят идеята за нов референдум за излизането на Великобритания от ЕС, пише днешният The Guardian. Според The Guardian това е стъпка, която цели да демонстрира нарастващата подкрепа на идеята за „вот на народа“, след като Тереза Мей преживя най тежкото парламентарно поражение в съвременната ера по повод нейния план за Брекзит.

Писмото трябва да бъде публикувано във вестник The Times, известен като „барометър на общественото мнение“ във Великобритания. То е адресирано към главните партии, представени в Уестминстър да подкрепят втори референдум. В списъка на подписалите писмото личат имената на утвърдени публични личности и британски интелектуалци като архитект сър Дейвид Чипърфийлд, нобеловият лауреат и учен Пол Нърс, Майк Рейк, бившият председател на борда на Бритиш Телеком Груп.

Личностите от бизнеса, които са се подписали, общо участват с повече от 100 милиарда паунда годишно в икономиката на Обединеното кралство. Те предупреждават, че лошият Брекзит или Брекзит без сделка изобщо може да разруши икономическата система. И макар че голяма част от бизнеслидерите първоначално подкрепяха сделката на Мей, дори и да си даваха сметка, че тя съвсем не е съвършена, след парламентарното поражение от вторник те смятат, че приоритетът е „ да се спре хаосът, който съществува заради напускането на ЕС“. В писмото се казва:: “Единственият валиден начин да се направи това е като се попитат хората дали все още искат да напускат ЕС. Часовникът вече тик-така много бързо, политиците не трябва да пилеят време повече със своите фантазии. Ние призоваваме и двете страни да подкрепят вота на народа. ”