Москва разпределя паспорти в окупираната част на Донбас, за да накара избрания украински президент да направи компромис възможно най-скоро.

Владимир Путин бързо се обърна към тестване на новоизбрания президент на Украйна, като подписа законопроект, който позволява на украинците в окупираните части на Донбас да получат руски паспорти. Провокативното решение се появи само три дни след като актьорът и политическият новак Владимир Зеленски спечели изборите. The Guardian пише за това, като припомня, че Кремъл все още не е поздравил победителя и официално не е признал резултатите от украинските избори.

По време на предизборната кампания Зеленски сигнализира, че е по-склонен да прави компромиси за окупираните територии, отколкото сегашния президент Петро Порошенко. Частично победителят в изборите се основава на умората на украинците от войната. Сега Русия тества Зеленски, което може да го накара да заеме по-твърда позиция. Неговият екип направи изявление в сряда, в което актът на Москва беше наречен доказателство, че е "агресорът, водещ войната срещу Украйна".

Вестникът пише, че решението за раздаване на руски паспорти в Киев се счита за опит за засилване на интеграцията на Донецк и Луганск в Русия, както и натиск върху новия президент да го накара да седне на масата за преговори. 

Превод: БЛИЦ