Доброволците от секретния украински батальон „Братство“  работят в окупираните територии на Украйна и в дълбокия тил на Руската федерация .

Британският вестник The Guardian разговаря с трима командоси от "Братството" - 23-годишният Тарас, 21-годишният Владислав и техният командир 39-годишният Алексей. 

Те знаят, че украинското правителство ще откаже всякаква информация за тях, а Западът е загрижен за мнението за тяхната дейност, защото се страхува от удари от Русия. 

Войниците разказаха, че извършват различни операции – от отвличане на високопоставени служители на Кремъл, унищожаване на военна инфраструктура и „приземяване“ на самолети на територията на Руската федерация. По-конкретно, войниците на Братството свалиха хеликоптер с руски служители и също устроиха засада на кола на офицер от ФСБ.

„Братството“ е със специален статут – технически групировката е независима от украинската армия, но действа рамо до рамо със Силите за отбрана. „За нас е много лесно да пресечем руската граница“, призна с усмивка 21-годишният член Владислав.

Доброволците казват, че не се спират пред забраните, така че в Руската федерация да усетят разгара на боевете в тила си. Един от войниците разказа за една от последните си операции - "проста", според него.

"Нашата група трябваше да пренесе определено количество експлозиви на територията на Русия и да ги остави на определено място. Не знам за какво и на кого са предназначени тези експлозиви. Но знам със сигурност, че някои хора в Русия са готови да помогнат на украинците“, каза боецът.

Както отбелязват войниците, понякога руснаците разбират, че в Руската федерация работят диверсанти. Но това силно ги деморализира и ги принуждава да изпратят много войници да ги търсят. 

Бойците на "Братството" признаха, че операцията в Белгородска област, където преди месец във въздуха бяха вдигнати няколко склада с руски боеприпаси, е тяхно дело. Никой не знае за операциите, дори близките на войниците.

„Вашите читатели може да очакват, че ще взривим Кремъл, но засега няма как. Моето мнение е, че трябва да се започне с малки задачи и след това да преминем към по-сложни. Моят приятел има поговорка: „Да унищожиш базата на вражеската армия, първо трябва да взривим кучешката къща", казва един от бойците.

Но не винаги всичко върви по план. На Коледа четирима от колегите им - Юрий Горовец, Максим Михайлов, Тарас Карпюк и Богдан Лягов  - загиват след рейд в тила на врага.

"Бяхме много спокойни за тези момчета и бяхме сигурни, че всичко ще бъде наред. Не знаем подробности, но предполагаме, че случайно са влезли във втората линия на руската отбрана. А пред нея руснаците са заложили мини на земята“, каза един от войниците.

В същото време "Братството" смята работата си за много по-безопасна, отколкото във въоръжените сили на Украйна.

„Нашите операции всъщност са два пъти по-безопасни от тези, извършвани от украинските въоръжени сили. Изглежда, че това е много опасна работа, но ние се подготвяме за нея много сериозно“, каза Тарас.

Агенти на Украйна в тила на Руската федерация

По-рано ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна  Кирил Буданов  намекна, че украински агенти работят в Руската федерация , а безпилотните самолети „разрушават илюзията им за сигурност“. 

Той обаче не потвърди участието на Украйна във взривяването на тиловите летища на Руската федерация и "канонадата" на Кримския мост.

Освен това той подчерта, че Кремъл трябва да се пази от колаборационистите в своето обкръжение.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук