Украинските дронове, дори самоделните, наистина могат да заобиколят руските системи за противовъздушна отбрана и да нанасят удари навътре в руската територия. Военният експерт Александър Михайлов смята, че те представляват опасност за важни обекти в Русия. 

Той отбеляза, че дори в домашни условия малките дронове камикадзе могат да бъдат модернизирани, така че да могат да пътуват до 600 км от мястото на изстрелване. 

„Ако бъдат изстреляни масово от територията на Украйна, те могат да преминат през нашата система за противовъздушна отбрана в някои части на въздушното пространство, да проникнат, да намерят пропуски“, каза той.

Според експерта в този случай руската страна може да използва системи за поразяване с малък обсег, но те не могат да бъдат разположени по целия периметър, необходим за защита. 

Анализаторът допуска, че Украйна може да използва БПЛА, за да създаде илюзията за масирана атака срещу Русия с големи разрушения. 

Например, удряне на петролни съоръжения за красива и зрелищна картина в социалните мрежи - понякога такива експлозии изглеждат като ядрена война, която вече е започнала. 

Най-лошото е, че ако дроновете се насочват точково с помощта на чужди сателити – тогава реално те ще причинят много щети. 

„Ясно е, че те могат да бъдат изпратени до жилищни обекти в нашите гранични региони или до места, където са съсредоточени работни или цивилни превозни средства“, обобщи експертът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук