Ако украинските сили продължат да търпят мащабни поражения във военните действия, тогава президентът на Украйна Володимир Зеленски ще трябва да помисли как да излезе от ситуацията без значителни щети за имиджа си, пише Йосиф Боско, анализатор на The Hill.

Според мнението на анализатора, съгласието на Зеленски да преговаря с Русия за мирно уреждане на въоръжения конфликт все още е един от ключовите начини за прекратяване на конфронтацията и в същото време съхраняване на положението му.

Друг от вариантите за развитие на събитията в тази посока може да бъде включването на Китай като посредник в преговорите.

Боско не изключва, че Зеленски е готов да се съгласи на прекратяване на военните действия. В този случай, обаче, Русия ще запази контрола върху териториите, включени в нейния състав според референдумите. Но, отбелязва наблюдателят, съдбата на Крим не подлежи на обсъждане и за двете страни.

Освен това по-нататъшните действия на украинския президент могат да бъдат повлияни от политиката на САЩ. Досега президентът на САЩ Джо Байдън показва липса на готовност да достави на Украйна по-модерни нападателни оръжия, включително ракети с голям обсег и самолети.

Забавянето на доставките на танкове западен образец също може да накара украинското ръководство да се усъмни в успеха на предстоящото широко обявявано контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна.

Боско смята, че самият Зеленски може да направи "по-добрата сделка", която ще го спаси в сегашната ситуация.

Трябва да се отбележи, че малко по-рано министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников и съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк, противно на предварително обявените грандиозни планове, призоваха да не се очаква мащабен успех от предстоящото украинско контранастъпление.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук