Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас няма да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс по-късно този месец, потвърди старши съветник от Рамала в събота, три дни, след като държавният глава Доналд Тръмп обяви значителни промени в американската политика по отношение на Ерусалим, пише вестник The Jerusalem Post, цитиран от агенция "Фокус".
Като част от обиколката си в Близкия Изток, Пенс трябваше да се срещне с Абас през втората половина на декември. „Няма да има среща с Пенс, защото решението на САЩ премина червената линия“, заяви Майди ал Халиди, съветник по дипломатическите въпроси на Махмуд Абас.

„Ще търсим нов посредник от нашите арабски съюзници и от международната общност, посредник, който може да помогне за постигането на двудържавно решение", заяви на свой ред министърът на външните работи на Палестинската автономия. Същевременно от Белия дом уточниха, че Пенс „все още планира да се срещне с Абас по график" и „смята, че би било контрапродуктивно да се откаже от срещата".

В сряда в реч в Белия дом Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел и обяви, че дипломатическото представителство на САЩ ще бъде преместено от Тел Авив в града. Американският лидер подчерта обаче, че остава привърженик на двудържавното решение на конфликта между израелци и палестинци