Американските „ястреби” са радват на разногласията между Русия и САЩ в Сирия, защото виждат в това възможност да прокарват своите външнополитически интереси, пише бившият служител на Държавния департамент на САЩ и коментатор на The Nation Джеймс Карден.
Според него, след като Вашингтон обяви намерението си да се откаже от двустранните преговори с Москва относно Сирия, в САЩ се издигна вълна от гласове, призоваващи към пълноценна военна операция на територията на страната.

От гледната точка на Карден, дипломатическите опити на САЩ да постигнат мирно уреждане на ситуацията в Сирия бяха обречени от деня, когато на 17 септември американски самолети атакуваха правителствени войски и убиха 62 войника, а около 100 бяха ранени. Карден припомня, че това беше направено само няколко дни след обявяването на примирието в Сирия.

След това съюзниците на САЩ от района на Персийския залив заявиха готовност да осигурят ПЗРК на силите против Асад. На това много се зарадва аризонският сенатор Джон Маккейн, заявил в интервю за The Hill, че това отдавна трябвало да бъде направено, защото Обама не възнамерява да го стори.

Изтече информация, че Палатата на представителите активно се опитва да блокира заделяне на средства от бюджета за ПЗРК за противниците на Башар Асад, обаче за 2017 фискална година никакви забрани не са предвидени.

Според Карден, управляващите кръгове на САЩ забравят за предпазливостта и все по-често правят изявления, които изглеждат като явен намек за възможен военен конфликт между САЩ и Русия.

Той цитира колумниста от The New York Times Том Фридман, че ЦРУ трябва да даде на Владимир Путин „доза от неговото лекарство”. Той също така отбелязал, че САЩ явно не дооценяват степента на натиск, необходима за ефективна намеса, затова трябва да я повишат.

„Какво значи „да се повиши натиска” в този контекст? Фридман разбира се нищо не каза, но дали има предвид САЩ да влязат във война с Русия, Сирия и, вероятно, Ирак, заставайки на страната на салафитските екстремисти, за да свалят законно избраното правителство на страна, разположена на 6000 мили от американските брегове?” – пита Карден.

Превод и редакция: БЛИЦ