Въпреки че Русия е все по-изолирана от Запада и някои ръководени от Запада институции, срещите на Владимир Путин в Техеран сочат друго и доста по-тревожно явление, пише БГНЕС. 

Президентът на Русия Владимир Путин даде зелена светлина на сделката за износ на зърно от Черно море - първото голямо споразумение между Москва и Киев, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

"Това е споразумение за целия свят", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в петък. "То ще донесе облекчение за развиващите се страни, които са на ръба на банкрута, и за най-уязвимите хора, които са на ръба на глада. То ще спомогне за стабилизирането на световните цени на храните, които още преди войната бяха достигнали рекордни нива."

Споразумението, което беше договорено от Украйна, Турция, Русия и ООН, определя рамката за възобновяване на световните доставки на зърно от Украйна. Споразумението предвижда създаването на "контролен център" в Истанбул, в който ще работят служители на ООН, Турция, Русия и Украйна, които ще наблюдават и координират износа на зърно по определен безопасен морски коридор. Споразумението обхваща износа на храни от украинските пристанищни градове Одеса, Черноморск и Южни.

Пълните подробности за плана не бяха публикувани веднага. Преди това руски официални лица настояваха, че украинските кораби, превозващи зърно от страната, трябва да подлежат на инспекция от руските военноморски сили по време на обратния им път, поради опасения, че тези кораби могат да бъдат използвани за контрабанда на военно оборудване обратно в Украйна. Съгласно финализирания вариант на споразумението, пристигащите украински кораби могат да бъдат инспектирани от турските военни.

Четирите участващи страни постигнаха предварително споразумение още миналата седмица, но сделката трябваше да получи зелена светлина от Путин. По-рано тази седмица Путин се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да финализира споразумението, и благодари на турския си колега за активните усилия на Анкара през последните няколко месеца да посредничи за сключването на сделка за износ на зърно.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк подчерта, че технически няма пряко споразумение между Русия и Украйна - двете страни поотделно са подписали едно и също "огледално споразумение" с Турция и ООН. Въпреки това споразумението бележи първото съществено споразумение - макар и по косвен път - между Москва и Киев от началото на войната в Украйна.

Путин пристигна в Иран във вторник, за да се срещне с върховния лидер аятолах Али Хаменей. Техеран предложи декларация за пълна подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна: "Войната е враждебна, сурова материя и Ислямската република никога не е склонна да гледа как обикновените хора страдат от войни. Въпреки това по въпроса за Украйна, ако Русия не беше предприела действия, другата страна щеше да започне война", написа Хаменей в Туитър.

"НАТО е опасно образувание. Западът е напълно против силна, независима Русия. Ако се отвори път за НАТО, тя няма да признае никакви граници. Ако не беше спряна в Украйна, по-късно щеше да започне подобна война в Крим", добави Хаменей. Русия и Иран намериха обща кауза в противопоставянето на западните санкции; руският газов гигант "Газпром" сключи с Националната иранска петролна компания (NIOC) сделка на стойност 40 млрд. долара, за да помогне на иранските производители да разработят петролни и газови находища в страната.

Също във вторник Путин участва в тристранна среща на върха с Ердоган и иранския президент Ебрахим Раиси, за да обсъдят конфликта в Сирия. Русия и Иран се превърнаха в основни поддръжници на оспорвания сирийски лидер Башар Асад, докато Турция подкрепя антиправителствените фракции в северната част на страната. Срещата на върха не разреши тези основни различия и Ердоган не успя да получи руска и иранска подкрепа за нова турска офанзива в Северна Сирия под претекст за борба с "терористични" групировки.

В съвместното изявление, публикувано от тримата участници, известни като платформата от Астана, те потвърдиха ангажимента си към териториалната цялост на Сирия, като добавиха, че "сигурността и стабилността" в Североизточна Сирия "могат да бъдат постигнати само при запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната". По време на полета си към дома Ердоган заяви пред репортери, че няма да отложи военната операция в Северна Сирия, докато не бъдат разгледани опасенията за сигурността на Турция.

Сделката за зърното сложи край на седмицата на руската дипломация, която според експертите имаше за цел да покаже, че западната кампания за икономическа и политическа изолация на Москва се е провалила. "Смятам, че руснаците ще представят срещата като демонстрация, че всъщност не са изолирани, а все още са основен играч в Близкия изток", казва Джон Дренън от Института за мир на САЩ пред CNBC.

"Но смятам, че по думите на [говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби] това показва известно отчаяние, че руснаците трябва да се обръщат към иранците за военна подкрепа", добави той, като се позова на по-ранното твърдение на Кърби, че пътуването на Путин в Близкия изток "показва степента, в която г-н Путин и Русия са все по-изолирани".

Макар че Русия все повече се изолира от Запада и някои ръководени от Запада институции, срещите на Путин в Техеран показват друг, доста по-тревожен феномен: Въпреки продължаващите опити на европейските и американските политици да изградят единен глобален фронт срещу Кремъл, значителна част от незападния свят запазва неутралитет или, както в случая с Китай и Иран, изрично подкрепя руската рамка на конфликта.