Танкистите от 11-и бронекавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ усъвършенстват своите навици в Националния учебен център в Калифорния с действащи макети на руските Т-80 и Т-90, БРДМ-2 и САУ „Акация”, пише изданието The National Interest. Подобна практика е съществувала по време на „студената война”, но е забравена след 11 септември 2001 г. с началото на похода срещу тероризма.
Американските военни са убедени, че специалното обучение с „противостоящи противникови сили” позволява по-добре да бъдат подготвяни техните танкисти, отколкото по време на ученията, когато двете страни използват еднакви прийоми, техника и способи за водене на бойни действия. Войниците и офицерите правели грешки, но по-добре да ги правят на полигона, отколкото в реалния бой” – заявил за The National Interest подполковник Джими Кимброу от командването на полигона.

Наблюдавайки как Израел воюва със своите арабски съседи през 1973 г., Пентагонът изпитал опасения дали неговите войски са готови изцяло за своята главна война със СССР и неговите съюзници.

В резултат през1979 г. в САЩ е открит Националният учебен център във форт Ирвин, на около 160 км североизточно от Лос Анджелис. Обширната пустинна местност позволява използването на голям брой танкове, артилерия и друго тежко оръжие по време на мащабни учения.

За да приближи условията на подготовка към реалния бой, центърът в Ирвин получил много заловени в разни горещи точки по света съветски бойни бронирани машини, включително бронетранспортьори МТ-ЛБ и БТР-60. Техниката обаче не била достатъчна за сформирането поне на подобия на пълноценни подразделения и части от Съветската армия.

Наложило се да използват американски машини, с доработен външен вид на съветски танкове и бронетранспортьори. Те получили наименованието „визуално модифицирани” (VISMODs).

Първи за тази роля е избран остарелият американски танк М-551 Sheridan. Тази лека бойна машина можела в своето си време да причини не малко неприятности на вероятния противник със своето 152-мм оръдие и ПТУР, пускан през ствола (цевта).

Към началото на 1980-те години единственият батальон с Sheridan останал в 82-а десантна дивизия. Армията на САЩ преминала на новите бойни машини M2 Bradley или Humvee (HMMWV, съкр. от англ. High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle — „високоподвижно многоцелево колесно транспортно средства”).

В калифорнийския полигон леките танкове Sheridan получили втори живот. С помощта на сериозни „козметични” преобразования те започнали да имитират съветските танкове Т-80 и Бойни машини на пехотата БМП-1. Друга техника имитирала съветските 152-мм самоходни артилерийски установки 2С3 „Акация” и зенитните самоходни установки ЗСУ-23-4 „Шилка”. Силно видоизмененият американски вертолет UH-1 Hueys поел ролята на култовия съветски боен вертолет Ми-24.

Към сурогатната съветска бронирана техника с помощта на лазерни технологии са създадени специални системи за регистриране на учебно поразяване на танковете и бронетранспортьорите. Така е постигнато по-високо равнище на реализъм, отколкото многобройните офицери-посредници, привличани обикновено в ученията.

Скоро обаче Sheridan окончателно са снети от производство и за известно време американците нямали от какво да моделират танкове на СССР. Тогава съветски бойни машини започнали да имитират с помощта на бронетранспортьора М113А3 – на негова основа направили макети, напомнящи БМП-2, но после го заменили с „Хъмви”. Намерили подходящи машини и за имитиране на Т-80 и Т-90. Стойността на тяхната експлоатация станала далеч по-малка, отколкото танковете Sheridan.

След терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Националният учебен център и полигоните на американската Армия започна да се занимават с подготовка на войските за борба с различен род въстанически групировки.

Едва от настоящата 2016 г. военните в САЩ се върнаха към образа на врага във вид на руски танкове и БТР.

В Съветската и в Руската армия няма практика противникът да се изобразява конкретно. При съветските танкисти в употреба има само два термина – „мишенно поле” и „мишенна обстановка”.

Превод и редакция: БЛИЦ