Русия е най-голямата военновъздушна държава с мобилна армия и ситуацията няма да се промени в бъдеще, пише американското списание The National Interest.

Благодарение на военнотранспортните самолети, по-специално на мощните Ил-76, Русия е в състояние бързо да разположи морски пехотинци, щурмови сили и оръжия там, където това ще е необходимо, отбелязва NI.

Авторът на статията обяснява, че Ил-76 е основният самолет на руския транспортен флот, той е специално проектиран за ВВС. „Тези единици са проектирани за бързо разгръщане директно от самолета“, се казва в публикацията.

Ил-76 може да побере няколко бойни превозни средства и персонал във въздуха, в допълнение, новият модернизиран Ил-76MД-90A е оборудван с още по-мощни двигатели, така че да може да вземе на борда си тежки БМД-4, пише вестникът.

Отбелязва се и ролята на „традиционното нападение“ на Ил-76. Авторът посочва наличието на 23-милиметрови зенитни оръдия за борба с вражески изтребители.

Освен за преместване на тежко оборудване, Русия разполага с Ан-124. Междувременно САЩ са ограничени само до леки транспортни самолети, заключава изданието.

По-рано The National Interest назова оръжието, което ще позволи на Русия да „завладее света“.

Превод: В.Сергеев