Попълнете търсена ключова дума или фраза

The National Interest разкри плана за завземането на Франция от съветските войски само за седмица

https://blitz.bg/svyat/the-national-interest-razkri-plana-za-zavzemaneto-na-frantsiya-ot-svetskite-voyski-samo-za-sedmitsa_news710272.html Blitz.bg

В материала цветно се посочва, че за това са необходими толкова дни, „колкото са били нужни на Бог, за да създаде земята”

Париж, Франция 19 Ноем. 2019, 20:36 9478 прочита 52 коментара

През последната година френският президент Еманюел Жан-Мишел Фредерик Макрон направи много изявления и положи редица усилия, насочени към помиряване на континентална Европа и Русия.


Тези действия не можеха да не предизвикат безпокойство в Лондон и Вашингтон, затова решиха да напомнят на Париж, че навремето Москва е планирала да го превърне в „купчина ядрени отпадъци“.

Така че появата на съответните материали в американското аналитично издание на военно-политическата тема The National Interest не е изненадваща. Освен това през цялата 2019 г. в медиите на Запада се забелязва тенденция към ядрен апокалипсис и материалът е точно в този дух.

Според публикацията, уж получена от архивите на бивша Чехословакия, през 60-те години на ХХ век СССР е имал план за атака срещу Франция.

Акцентът в материала е поставен именно върху Франция, въпреки че съветските войски трябва да преодолеят препятствието под формата на Германия по пътя, пише "Поглед инфо".

Едновременно с това превземането на Франция и териториите на няколко други европейски държави се планира да бъде извършено само за седмица.

Изданието с възторг описва как Третият райх завладява Франция само за шест седмици, „като спечели една от най-впечатляващите военни победи в историята“.

Но СССР е имал има още по-амбициозен план. В материала цветно се посочва, че за това са необходими толкова дни, „колкото са били нужни на Бог, за да създаде земята”.

Офанзивата е трябвало да започне от Чехословакия. Съветските войски с подкрепата на съюзниците от страните от Варшавския договор е трябвало да пробият южната част на Германия до централна Франция, като поемат контрола над преминаването на Рейн и другите реки с помощта на десанти.

1-ви и 4-ти армейски корпус на Чехословакия е трябвало бързо да премине към френско-германската граница. 8-ма гвардейска армия на СССР е трябвало да ги покрие от северния фланг, а унгарските войски - от южния.

На този етап танковете и моторизираната пехота е трябвало да преодолеят 1100 км от Чехословакия до френския град Безансон (там през август 2019 г. френският лидер се срещна с руския президент Владимир Путин).

След това една група да удари на север, насочвайки се към Ла Манш през Париж, а втората да поеме контрола над юга на Франция.

След това американското издание отново ентусиазирано говори за Третия райх, припомняйки, че една от най-успешните офанзиви е прехвърлянето на Африканския корпус на ген. Ромел през юни 1942 г., когато 8-ма британска армия е победена.

Тогава немците покриват 560 км за 10 дни, движейки се през пустинята, т.е. скоростта им е 56 км дневно.

В същото време съветските войски, за да изпълнят плана си и да не излязат от графика, е трябвало да напредват по 100 км на ден. Следователно да се изпълни планът само за седмица е трудно.

Но „червеният блицкриг“ е предполагал използването на 131 ядрени боеприпаси (96 ракети и 35 бомби). Освен това първият ядрен удар се е планирал да бъде извършен с 41 боеприпаси, а вторият - от 29. След това е можело да се използват още 49 боеприпаси, а 12 боеприпаси бяха в резерв.

Според изданието подобен план би могъл да работи само при идеални условия: ако 7-ми корпус на САЩ, 2-ри корпус на ФРГ и 1-ва армия на Франция не бяха успели да удържат настъплението до пристигането на подкрепления или ако „изтритият от ядрени кратери и изтощен от радиацията” релеф не бе попречил на “червените войски “.

Във всеки случай Западна Европа щеше да се превърне в ядрен отпадък. Или, както биха казали французите, „това е великолепно, но не е война“- подчертава изданието.

Изданието не забрави да припомни, че Франция провежда първите си ядрени тестове през 1960 г., а до 1964 г. вече разполага с ядрени бомбардировачи.

Според изданието, комунистическата окупация би била по-лоша от фашистката окупация, следователно „по-добре е да си мъртъв, отколкото червен“.

52 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам