Запасите от оръжия, които Великобритания би могла да прехвърли на Украйна, се изчерпиха. Това съобщава вестник Daily Telegraph, позовавайки се на представител на командването на въоръжените сили на кралството.

"Ние дадохме на [Украйна] почти всичко, което можехме да си позволим. Танковете Challenger 2, които остават при нас, ще бъдат модернизирани до Challenger 3.

Имаме нужда от тях за това. Колкото повече танкове раздаваме, толкова по-малко имаме", каза източникът, който смята, че Киев едва ли може да разчита на нови доставки на британски танкове в допълнение към вече прехвърлените по-рано 14 бронирани бойни машини.

"Ние ще продължим да търсим оръжия, които могат да бъдат прехвърлени в Украйна, но сега те се нуждаят от системи за противовъздушна отбрана и артилерийски снаряди, а ние изчерпахме и двете", добави той.

Според източник на The Daily Telegraph Лондон не се отказва от ангажимента си да предостави 2,3 милиарда британски лири (2,8 милиарда долара) военна помощ на Украйна през тази година, но „това не означава прехвърляне на британски оръжия“. Той добави, че ръководството на страната по-активно ще търси от други държави разширяване на военната и финансова подкрепа, предоставяна на Киев.

Миналата седмица бившият ръководител на британското министерство на отбраната Бен Уолъс, който напусна поста си на 31 август, написа във вестникарска статия, че е призовал премиера Риши Сунак да увеличи размера на военната помощ за Киев с 50%, оплаквайки се, че Германия изпревари Великобритания по този показател. И Уолъс, и сегашното ръководство на британското министерство на отбраната твърдят, че украинската контраофанзива напредва успешно, макар и бавно, което изисква нови доставки на оръжие.

Обемът на британската военна помощ, прехвърлена на Украйна през 2022 г., възлиза на около £2,3 млрд. Лондон се ангажира да отдели поне същата сума за подкрепа на Киев тази година.

Британските власти, по-специално, доставиха на Украйна ракети с голям обсег Storm Shadow, танкове Challenger 2, самоходни гаубици AS90 и реактивни системи за залпов изстрел M270.

Руското посолство във Великобритания многократно е заявявало, че доставката на все повече нови видове оръжия за властите в Киев показва откритото участие на Великобритания в конфликта в Украйна. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук