Американското издание Military Watch Magazine съобщава, че САЩ отлагат доставката на танкове Abrams  на Киев.

Според доклад на командването на американската армия в Европа и Африка американските военни разшириха програмата за обучение на украински персонал за работа с танкове M1A1 Abrams в Германия, тъй като заключиха, че нивото на подготовка на украинските екипажи е недостатъчно. 

Както се съобщава в статията, важна роля e изиграл и фактът, че дългоочакваната украинска контраофанзива не доведе до значителни успехи, а украинските сили и западната бронетехника претърпяха големи загуби. 

На този фон в Украйна започнаха да възникват въпроси относно ефективността на западната бронирана техника. 

Освен това трябва да се има предвид, че някои класове превозни средства, които вече са претърпели загуби (предимно Leopard 2A6 и Challenger 2), са много по-издръжливи от танковете M1A1 Abrams, които САЩ обещаха на Украйна. 

Сред анализаторите нараства мнението, че забавянето на доставките на танкове Abrams за Украйна може да доведе до влизането им в експлоатация след края на настоящия период на интензивни военни действия, след което е по-малко вероятно превозните средства да понесат загуби, които биха могли да засегнат репутацията на американската отбрана. 


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук