Британското издание The Times, отразявайки нападението на нощния клуб в Истанбул в нощта на 1 януари, обръща внимание на увеличения брой терористи в Сирия, произхождащи от Централна Азия. Поводът е, нападателят може да е етнически уйгур-мюсюлманин от китайската провинция Синдзян, преминал през Киргизстан.
Изданието припомня видеозапис от 2015 г., разпространен от ИД, посветен на най-възрастния джихадист на име Мохамед Амин.
 

На видеото 80-годишният старец заявил, че му омръзнало да живее „под петата” на китайските власти и затова последвал сина си, загинал в редовете на ИД.
 
Не е съвсем ясно по какъв начин старият човек се добрал от Китай до Турция, при това заедно с жена си, дъщеря си и четирима внука. Вероятно, предполага британският вестник, по планински пътеки се добрал до киргизката столица Бишкек, а от там със самолет стигнал до Истанбул. В цяла Турция съществува широка мрежа от джихадистки клетки и не е трудно да попадне в Сирия.
 
През 2015 г. китайското правителство съобщило, че около 300 негови граждани воюват на страната на ИД в Сирия. Повечето от тях се сражават в групировката „Ислямска партия на Туркестан”. Сега тази терористична организация наброява в редовете си хиляди членове. Предполага се, че към ИД се присъединили от 2 до 4 хиляди души от Централна Азия. Сред тях има казахи, киргизи, таджики, узбеки, туркмени и уйгури, отбелязва The Times.
 
Превод и редакция: БЛИЦ