Великобритания е ускорила планирането на Брекзит без търговско споразумение, след като високопоставени представители на правителството заявиха, че Обединеното кралство се готви да се „оттегли“ от търговските преговори с Брюксел през следващия месец, освен ако ЕС не даде основание да не го направят, пише британският вестник The Times.

Правителственият комитет за планиране на Брекзит без споразумение XO (Операции за излизане), председателстван от Майкъл Гоув, се събра два пъти в рамките на една седмица в началото на май, а според източниците на изданието сега ще се събира редовно, за да се подготвят за перспективата да не бъде постигната търговска сделка.

В ясен сигнал за намеренията на Великобритания, държавните служители, които временно отговаряха за борбата с коронавируса, бяха изпратени да работят на пълен работен ден за подготовка на Брекзит без търговска сделка с ЕС

"XO преминава към по-редовен ритъм през следващата седмица и по-натам", каза източник.

Дейвид Фрост, главният преговарящ на Великобритания, заяви в четвъртък, че Великобритания трябва да се подготви за Брекзит в австралийски стил, правителствения код за търговия по условия на Световната търговска организация от януари.

Обединеното кралство официално напусна ЕС в края на януари, но се намира в преходен период до 31 декември. Борис Джонсън и неговите помощници многократно заявяват, че няма да искат удължаване на този срок, а Фрост каза на министрите миналата седмица, че ЕС „най-накрая е наясно, че няма да има удължаване“

Миналата седмица трети кръг от преговори между Фрост и Мишел Барние, преговарящият от страна на ЕС, приключи без напредък, след като стана ясно, че Обединеното кралство няма да приеме изискванията на ЕС за равнопоставени условия, които да обвържат Великобритания с правилата на ЕС за постоянно.

Тази седмица Обединеното кралство ще публикува правни текстове, показващи, че правителството иска условия, които вече се предлагат на страни като Южна Корея или Норвегия. Но служителите на ЕС настояват, че размерът и близостта на Великобритания до съюза означава, че тя трябва да приеме повече европейски регулации.

Освен ако не се променят нагласите в ЕС, Обединеното кралство е готово да се оттегли от разговорите, разкри запознат с преговорите от офиса на премиера Джонсън..

Съгласно едно предположение Фрост може да играе ролята на „лошото ченге“, оставяйки Джонсън да се включи като „добро ченге“ по-късно през годината, за да осигури сделка. Министър от кабинета каза: „Борис ни каза, че все още смята, че ще има сделка.“

Но за първи път висши служители в Брюксел - които по-рано се съмняваха, че Великобритания ще се стреми да напусне без сделка - смятат, че това е най-вероятният резултат.

Един високопоставен служител на ЕС каза, че няма „политически заряд“ около разговорите и добави: „Мисля, че това правителство наистина може да иска да напускане без сделка. Политически това не е непривлекателно за множество минстри в този кабинет. "

Източникът предположи, че Фрост може да бъде „по-заинтересован от политическа кариера“ или от „величие, отколкото да намери решение“. Той добави: "Ако нищо не се промени, тогава предполагам, че и двете страни ще преминат към планиране на Брекзит без споразумение."

Този резултат не би бил популярен сред гласоподавателите, според ново проучване, което установи, че дори 49% от гласоподавателите, които подкрепят Брекзит са за удължаване на преходния период.