Когато тази пролет Франция избере своя нов президент, руският държавен глава Владимир Путин най-вероятно ще спечели съюзник в сърцето на Европа, пише The Wall Street Journal. Двамата водещи кандидати Франсоа Фийон и Марин льо Пен са изявени опоненти на санкциите, целящи да накажат Москва за анексирането на част от Украйна и за подкрепата й за бунтовниците в източната част на държавата.
Бомбардировките от страната на Русия срещу някогашната търговска столица на Сирия, Алепо, наречени военно престъпление от настоящите лидери на Франция, не изплашиха нито един от кандидатите от това да призовава към по-близки връзки между Париж и Москва.

Победата на един от двамата на изборите през май заплашва да наруши режима на европейските санкции срещу Москва, който заема централно място в стратегията на континента за сдържане на руската военна агресия.

Освен това с обещанието на бъдещият американски президент Доналд Тръмп за по-приятелски отношения с Москва, западното споразумение за санкциите срещу Русия може да се разпадне.

Идването на власт на проруски лидер във Франция също така може да смекчи опозицията срещу сирийския президент Башар Асад. По време на мандата на Франсоа Оланд, Франция призоваваше сирийският лидер да се оттегли от властта. Това доведе до ескалиране на напрежението с Путин, който разположи сили в Сирия, за да запази Бараш Асад на власт.