Талисманът на строителите на Кримския мост - котаракът Мостик (Мостче), който инспектира откриването на съоръжението, се превърна в звездата на обекта, съобщава The Washington Post.
По данни на изданието, пухкавата животинка е била "пионер", тъй като първа притичала по новооткритото съоръжение, проверявайки дали е готово по него да започнат да преминават автомобили. Американските журналисти обаче не са взели под внимание, че според една от руските традиции, на място, на което до този момент не е стъпвал човешки крак, първо трябва да мине котка. 

Newsweek отбелязва, че котаракът е прередил и президента на Русия Владимир Путин, който пръв премина по новия мост, свързващ Кримския полуостров с континенталната част на Русия. Мостик премина по съоръжението, дълго 19 км., ден преди същото да направи и руския държавен глава с Камаза. 

Тържествената церемония по откриването на Кримския мост бе на 15 май. Движението на леки автомобили и автобуси по съоръжението бе пуснато ден по-късно - на 16 май. Движението на камионите ще бъде пуснато през есента. 


Превод: БЛИЦ