Във влаковете на каталунските железници вече има специални вагони, в които се пътува без да се говори. Целта е по този начин да се намали рискът пътниците да бъдат заразени с К-19, предават световните осведомителни агенции.

Учени от испанския Висш съвет за научни изследвания са доказали, че при разговор се увеличава рискът от зараза и затова властите в Каталуния препоръчаха на пътниците във влаковете, които прекарват дълго време заедно в затворено пространство, освен да носят маски, да не разговарят помежду си.

За целта бяха обособени специални вагони, в които разговорът е забранен, а информационна система напомня на присъстващите да се съобразяват с изискването.

Регионалният министър на териториалното развитие Дамия Калвет уточни, че на този етап то е препоръчително и не могат да се налагат глоби за неспазването му, като по думите му ще се разчита на добросъвестността на гражданите.

Ако мярката е ефективна, тя ще се приложи и в другите видове обществен транспорт в Каталуния, която е на второ място по брой на заразени в Испания след района на Мадрид.