Според изявлението на щабния офицер от Съюза на стрелците на Литва Довидас Рогулис, броят на членовете рязко се е покачил след присъединяването на Крим към Русия. Ако преди две години в организацията е имало регистрирани по-малко от 2000 души, то днес те вече са 4500 . Освен това броят на членовете на младежкия корпус е нараснал от 5 на 6000 човека, предава РИА "Новости“.

Сред бойците в организацията даже има един член на литовския парламент, бившият министър на външните работи на Литва Аудронюс Ажубалис, който се е включил към стрелците преди 2 години.

"Взгляд“ припомня, че през декември британски експерти посъветваха Прибалтика да се готви за партизанска война с Русия.

На срещата на НАТО във Варшава на 8-9 юли 2016 г. лидерите на алианса решиха да разположат четири многонационални батальона в Прибалтика и Полша в началото на 2017 г.

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров, по време на разширеното заседание на колегията на ведомството заяви, че има мащабно нарастване на военния потенциал на НАТО до руските граници. Според Лавров, броят на самолетите-разузнавачи от държави на алианса до границите на Русия за 10 години е нараснал 3 пъти, а на западните граници на Русия дори 8 пъти.


Източник: Руски дневник