В момента има твърде малко информация за покушението срещу живота и здравето на съпругата на началника на ГУР Мариана Буданова, за да се правят конкретни изводи за това каква отрова може да бъде и в какво количество е попаднала в тялото.

Представителят на военното разузнаване Андрей Юсов коментира много кратко случилото се, като само потвърди факта на отравяне с тежки метали.

Според химика-токсиколог Владимир Саркисян, този вид отравяне често става чрез храна или вода, което означава, че отровата трябва да съдържа разтворими съединения и да е без мирис и вкус, за да не се забележи, информира украинското издание "Фокус".

„Това е доста ограничен брой съединения, които могат да се използват за отравяне, и не всички метали предизвикват, така да се каже, „криминалистичен интерес“. Сред тях са: олово, живак, манган, хром, никел, цинк, талий, бисмут, и може би металоидният арсен“, казва Саркисян.

Други метали също са отровни, но не се използват широко. Изданието "Бабел", цитирайки думите на източници от разузнаването, съобщи, че "тези вещества не се използват в ежедневието или военните дела. Тяхното присъствие може да означава умишлен опит за отравяне на конкретен човек".

Жестока диверсия в Киев: Съпругата на шефа на ГРУ Буданов отровена с тежки метали, има и още жертви

Но химикът-токсиколог отбелязва пред "Фокус", че такива метали не съществуват в природата. Всички устойчиви съединения от Менделеевата таблица са присъщи на човешкото ежедневие.

Медиите съобщиха също, че още няколко служители на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна са били отровени, но съпругата на Буданов е проявила симптоми по-бързо, защото е „с по-малък ръст и по-малко килограми“.

Теглото на човек, според токсиколога, не е единствената константа, която влияе върху скоростта на отравяне.

"Важно е количеството на отровата и способността на организма да разгражда и усвоява веществата. Освен това е важно и какви отрови са били поглъщани с храната преди това.В момента не знаем дали е имало други отрови в тялото и кога точно е настъпило отравянето“, казва Саркисян.

Отравянето с тежки метали може да продължи седмици или дори месеци. Затова не можем да изключим възможността Мариана Буданова да е била отровена много преди първите симптоми. Освен това няма конкретна информация за тежестта на протичане на отравянето.

Според токсиколога, с навременен курс на детоксикация и лечение могат да се избегнат тежките последици от отравянето с тежки метали. И ако след няколко седмици се появи съобщение, че съпругата на Буданов се е върнала към нормалния живот, няма да има нищо изненадващо в това.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук