В миналото сладоледените заливки предлагаха просто избор между ягодов или шоколадов сос, дъгова поръска или може би череша мараскино. Вече не е така.

Старши готвачът по иновациите на Waitrose, Уил Торент, заяви наскоро, че обича да си поръчва сладолед с морска сол и карамел с добавка от стилтон.

Шеф-готвачът каза, че сладкият, кремообразен вкус на десерта е "подчертан" от "богатото и остро" синьо сирене. Той добави, че сладоледът от бял шоколад може да се съчетае добре с Brie de Meaux.

Торент не е сам. По-рано тази година Дуа Липа заяви, че любимата ѝ комбинация е зехтин, поръсен с ванилов сладолед, което предизвика множество подражатели в TikTok.

В Moor Hall в Ланкашир, носител на две звезди "Мишлен", сладкият сладолед от цикория се сервира с рагстоун - меко козе сирене и ягоди, а Kitchen Table в лондонската Фицровия сервира хайвер върху сладолед от орехи.

Подправки като семена от копър, кардамон и шафран се съчетават със сладолед с ванилия и шоколадова торта в индийския ресторант Colonel Saab в централен Лондон.