Учен от Китай предупреди, че смъртоносният коронавирус, с който се сблъскаха милиони по цял свят, е само „върхът на айсберга” по отношение на това, с което човечеството съвсем скоро може да се сблъска, съобщава usa.one.

„Коронавирусите, предавани от прилепи, ще доведат до други огнища. Трябва да ги намерим, преди да са ни открили те”, добавя тя.

„Ако искаме да защитим човечеството от страдания заради следваща епидемия, трябва да действаме, за да разберем всичко за непроучените вируси, които животните в дивата природа пренасят, и навреме да предупредим хората”, казва Ши Женгли в интервю за CGTN.

Ши Женгли, известна като Жената прилеп, е главният научен специалист на Китай по предаване на вируси от прилепи и изпълнителен директор на Институтът по вирусология в Ухан. 

„Ако не изучим вирусите, може да избухне още една епидемия”, предупреждава тя.

Жената прилеп добавя, че новите вируси се откриват дори докато светът продължава да се бори с настоящата пандемия.

Коронавирусът вече е отнел живота на над 354 хиляди души по целия свят, откакто бе открит за първи път в Ухан в края на миналата година.

Лаборатория в Ухан, където Ши Женгли е първи заместник-директор, беше заподозряна, че неволно е разпространила вируса, довел до заразяването на толкова много хора. Ши отрича лабораторията й да има нещо общо с пандемията, твърдейки, че там са се провеждали изследвания на други щамове.