Парламентът на Косово утвърди формирането на пълноценна армия на страната на основата на Силите за сигурност на Косово (КСС). Това съобщава онлайн изданието на прищинския вестник Gazeta Express.

Както пише ежедневникът, от 102 депутати, присъстващи на заседанието, 101 са гласували за трансформиране на КСС в пълноценна армия. Отбелязва се още, че партията на косовските сърби „Сръбска листа“ е напуснала залата в знак на протест срещу нарушаването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, уточнява Фокус.

По-рано правителството утвърди три законопроекта свързани с формирането на армия, които след това бяха одобрени на заседание на съответстващата парламентарна комисия. Създаването на пълноценни въоръжени сили на страната беше едно от основните предизборни обещания на косовския премиер Рамуш Харадинай. Първоначално той поставяше като краен срок за тази цел март 2018 година.

Кратка справка:
Основната международна сила в Косово – САЩ, винаги е поддържала стремежа на Прищина за създаване на пълноценна армия, но по-рано Вашингтон настояваше това да се случи чрез внасяне на поправки в Конституцията, за които обаче се изисква квалифицирано мнозинство, което не може да бъде постигнато в настоящия състав на народното събрание заради съпротивата на „Сръбска листа“. В светлината на тези обстоятелства косоварите решиха да пристъпят към реализация на плана си чрез внасяне на поправки в съществуващата нормативна уредба за Силите за сигурност на Косово.

Ситуацията се промени при завръщането на Рамуш Харадинай от САЩ, когато той обяви, че е получил благословията на Вашингтон за трансформирането на ССК в армия. Това се е случило по време на среща на премиера с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис във военната академия „Уест Пойнт“ и, действително, веднага след това бяха пуснати в ход нужните законови промени. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!