Проучване накланя везните с полза на употребата на аспирин за защита на белите дробове при пациенти с Ковид-19. То е проведено от изследователи от университета "Джордж Вашингтон".

Според данните лекарството може да сведе до минимум изискването за механична вентилация и прием в отделението за интензивно лечение, както и да помогне за намаляване на броя на смъртните случаи поради коронавирус.

Проучени са данни от 400 пациенти с Ковид-19, всички от които имали болнично лечение между март и юли 2020 г.

Резултатите показват, че при тези, които са използвали аспирин, имало 44% по-малък риск да бъдат поставени на вентилация, както и 43% по-нисък риск от прием в интензивно отделение. Освен това смъртността е намалена с 47%. Но не е открита разлика между двете групи пациенти по отношение на тежко кървене или очевидна тромбоза.

"Нашето проучване установи връзка между ниските дози аспирин и намалената тежест на Ковид-19 и смъртността", казва д-р Джонатан Чоу, асистент по анестезиология и критична медицина, цитиран от БГНЕС. 

Той добави, че резултатът от проучването е от огромна полза за тези, които искат да намалят риска от някои от най-опустошителните ефекти на Ковид-19.