Лабораториите "Санофи" обяви положителни междинни резултати от изпитанията на иРНК ваксината си срещу Ковид-19, но няма да продължи с трета фаза, а ще разработва другата си ваксина срещу новия коронавирус, съобщи АФП.

Още една иРНК ваксина би се появила твърде късно на пазара - до края на годината ще са произведени вече 12 милиарда такива дози.
Резултатите от третата фаза на изпитанията на другата ваксина на "Санофи" срещу Ковид-19, използваща рекомбинирани протеини, се очакват преди края на годината. Разработването й е съвместно с британската компания "ГлаксоСмитКлайн".

Развитие на антитела след втората доза от иРНК ваксината на "Санофи" се наблюдава при 91 до 100 процента от доброволците. Странични ефекти не са съобщавани. Френската компания разработва това лекарство в сътрудничество с американската "Транслейт био" и канадската "Евоник" от март 2020 г.

"Нашата цел не е да създаваме нови РНК ваксини за Ковид-19, а да снабдим Франция и Европа с арсенал от ваксини с информационна рибонуклеинова киселина за бъдеща пандемия, за нови болести", каза заместник-директорът на "Санофи" за ваксините Тома Триумф. "Общественото здраве не се нуждае от друга ваксина срещу коронавирус на базата на иРНК", добави той.

"Санофи" планира да разработи нови ваксини срещу други заболявания, като грипа, базирани на тази технология, както и да използва потенциала й в онкологията. Първите тестове на ваксината срещу сезонен грип вече са започнали. "Санофи" очаква да проведе клинични изпитвания догодина, допълва БТА.