Романиео Голфин е като всяко друго 7-годишно хлапе - гледа сериали по Netflix, играе игри, обича да нарежда пъзели и да строи конструкции с Lego.
Детската му стая е пълна с неща, които харесва - плакат на изтребител, рисунка на катерица, която сам е направил, книжки за оцветяване и др. На стената му е закачен и още един постер - с периодичната таблица на Менделеев.

Малкото момче от Силвър Спринг (предградие на Вашингтон) обаче е много по-различен от връстниците си. Едва на 2 години той вече може да разпознава структурите на субатомните частици и атомите на химическите елементи. Романиео показва, че разбира принципите на химията по начин, който само едно дете би използвало - например, като подрежда протоните, неутроните и електроните в атомите на водорода или лития с помощта на пуканки.

Синът на семейство Голфин още няма 10 години, но вече показва способност да разбира концепции и принципи от високо ниво.
Само преди три месеца той получава възможност, за която много учени по цял свят могат само да мечтаят.

Романиео и родителите му са поканени като гости в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в Швейцатия, където се намира Големият адронен колайдер - най-големият научен експеримент в света.

Поканата идва от Стивън Голдфарб - специалист по експериментална физика в CERN, който разпознава необичайния талант на Романиео.
"Помислих си, че това дете би се забавлявало страшно много, ако му покажем всичко в централата ни, затова го поканих. Усещането ми се оказа правилно", разказва той.

Поразен от възрастта на момчето и интереса му към физиката, Голдфарб го обявява за "посланик" на CERN за региона на Вашингтон, с надеждата да привлече повече младежи към експериментите и науката като цяло.

"Знам, че паметта му е много впечатляваща и изглежда, че е разработил собствени методи да усвоява и запомня информация. Иска ми се и аз да можех да го правя", казва физикът от CERN.

Романиео твърди, че една от причините, поради които харесва науката, са "големите думи като циклохексанкарбоксилна киселина", изричането на които би затруднило всеки възрастен.

"Мен не ме затруднява", отговаря той.

Момчето никога не е посещавало държавни или частни занимални, детски градини или училища. То е част от онези близо 3% от американските деца, които се обучават в домашни условия. Цялото му образование се дължи на усилията на родителите му - Романиео-старши и Шери.

Бащата е съветник в музикалния факултет в Университета на Северна Каролина, а майката - личностен психолог и директор по научните изследвания в компанията за образователни консултации Robeson Group. Разочаровани от постиженията на традиционното образование, двамата решават да се посветят на домашното обучение и подготовката за бъдещето на сина си - по свой собствен начин.

"Подходът към образованието от индустриалната епоха няма място през XXI век", казва таткото на Романиео.
Семейството се възползва от най-разнообразни възможности за безплатно обучение от всевъзможни източници - както онлайн, така и в традиционни образователни институции.

Детето посещава безплатни учебни програми в музеи и галерии всяка седмица, а през останалото време посещава лекции на университетски преподаватели - колеги на баща му.

"Когато той седна в аудиторията, виждах само косата, челото и широко отворените му очи", разказва Брайън Хоган, професор по химия в университета на Северна Каролина.

Колкото повече време прекарва с момчето, толкова по-ясно осъзнава, че общува с изключително дете.

"В началото си мислех: това да не е някакъв трик? Къде е уловката? Той би могъл да стане следващият Айнщайн, има начин на мислене, който сякаш е правен за решаване на задачи", коментира проф. Хоган.

Домашното обучение не е лека задача за родителите на Романиео. Месечните разходи за подготовката на учебната му програма са близо 1000 долара, въпреки изобилието от безплатни ресурси.

Пътешествието до CERN е струвало около 11 000 долара, които са успели да покрият с помощ от дарители.По време на обиколката си в швейцарския научен институт, Романиео позира пред 15-метрово копие на компактния мюонен соленоид (CMS) - един от експериментите, потвърдили съществуването на ключовата частица във физиката - Хигс бозона. Истинският колайдер се намира на 30 м под земята. Това е най-кратката дистанция, от която Романиео може да се доближи до ускорителя на частици заради радиацията.

Извън чисто финансовите аспекти, най-труден се оказва балансът между професионални ангажименти и уроци. Двамата родители успяват да се справят благодарение на гъвкавото си работно време.

"Налага се да бъдеш персонал в стола за хранене, пазач, наставник и шофьор... и треньор по физическо," обяснява Голфин-старши.
Любовта му към класическата музика и операта видимо се е отразила на детето. Романиео демонстрира перфектен музикален слух при изпит в университета на Северна Каролина.

"В момента много се интересува от китарата. Свири малко блуграс, малко кънтри, малко рок", разказва той.

"Това момче е вундеркинд, какъвто рядко съм виждал, особено с подобно ниво на интелигентност," коментира Джеймс Мьозър, бивш зам.-ректор на университета на Северна Каролина, който се е сближил с Романиео и баща му през последните години.

Въпреки че родителите му се надяват той да концентрира интелекта си върху научна работа, която ще промени живота на хората, те допускат, че уменията и интересите на Романиео към музиката и изкуствата може да го поведат в друга посока.

"Редно е да оставим момчето на свобода - то само ще изгради своя свят", казва бащата.

 
Източник: webcafe.bg