Ксения П. от Новосибирск, Русия, е заминала на почивка в Куба, която била организирана от нейния съпруг. Влюбените отлетяли там на рождения ден на момичето, 16 май, без да подозират, че този празник ще й бъде последен.

По време на почивката, Ксения, която много обичала животните, намерила ранена чайка. Жената не можела да остави птицата в беда и започнала да се грижи за нея, съобщават световните издания.

Скоро птицата се излекувала, а грижовната Ксения я пуснала със спокойно сърце. Но след това тя самата се разболяла.Според думите на нейна приятелка, температурата на Ксения се е повишила, към което се е добавила суха кашлица. Подобни симптоми могат да се наблюдават и при коронавирус, но тестът за него се оказал отрицателен.По-късно момичето все пак било прието в болница, но медиците не успели да й помогнат. "За съжаление лекарите не разбрали веднага, че това може да е орнитоза (пситакоза)", казала е приятелката.

Орнитозата е остро инфекциозно заболяване, характеризиращо се с висока температура, обща интоксикация, увреждане на белите дробове, централната нервна система, разширяване на черния дроб и далака. От тази болест човек може да се зарази от птици.На 29 май станало известно, че Ксения е починала в кубинска болница. Последната публикация в нейния профил в Instagram е свързан с размишления по темата за рождения й ден. Жената е написала, че не се чувства на 37 години. Жителката на Сибир е отбелязала, че най-накрая всичко е наред в живота й и тя е щастлива: заобиколена е от мили, добри хора, има любими животни, работа и съпруг.

"Имам минало, настояще и бъдеще! И целия свят. Аз съм щастлив човек."Също така Ксения е написала и думи на благодарност към родителите си, с които имала трудни отношения. Тя се надявала, че децата й ще могат да наследят чувството за хумор, предадено й от починалия й баща. Но няколко дни по-късно нелеп инцидент погубва живота й.

"Благодаря на родителите ми. Никога не съм писала или говорила, но имахме трудни отношения ... Татко почина преди няколко години. С мама си общуваме много рядко. Но те вложиха в мен всички най-добри качества, с които мога да се гордея. Най-важното е, че ме научиха да бъда добра и справедлива. А също и да обичам животните и да им помагам. И за чувството за хумор, специално благодаря на баща ми, надявам се, че ще предам това качество по наследство", пише Ксения преди смъртта си.