В мрежата се появи снимка на курсантите, загинали в авиационната катастрофа с АН-26 в Чугуев в Харковска област на Украйна. За това писа журналистът Павел Прядко в своя Facebook


"Студентите вече започнаха да публикуват снимки на загиналите в катастрофата. Вечна памет", се казва в поста му. 

false
За една от основните възможни причини за трагедията с военно-транспортния самолет Ан-26
се смята човешка грешка. Това заяви в ефира на телевизионния канал Newsone бившият главен военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос, позовавайки се на свои източници. В Телеграм бе разпространен документ, който е наричан списъкът с членовете на екипажа и пътниците на Ан-26, който се разби до Харков. 

Ан-26 разбился вечером 25 сентября / фото Depo.Харьков

По думите му, екипажът може да е допуснал грешка при заходжането за кацане към летището в Чугуев, обърквайки автомобилното шосе с пистата за кацане. "По време на изпълнение на учебно-тренировъчен полет в района на военното летище в Чугуев е станала авария с военно-транспортен самолет на ВС на Украйна. На борда е имало 6-членен екипжат и 21 курсанти. Причините за инцидента все още се уточняват. Предварителният извод е, че става дума за грешка на екипажа", каза Матиос. 

Трябва да се отбележи, че това е само една от редицата версии за падането на самолета. Засега нито една не е официално потвърдена.

Под Харьковом разбился самолет Ан-26 / фото REUTERS

По информация на някои медии, в Харковска област командирът на падналия самолет е съобщавал за проблеми с двигателя. Това твърди Depo.Харьков, позовавайки се на източник в министерството на отбаната на Украйна. Журналистите разкриха още, че командирът на самолета е 30-годишен майор от Чугуев.  

"Двигателят отказа. Той (командирът) каза в ефира, че има някакви проблеми с двигателя. По радиото го каза", е казал източникът. 

Какво е известно до сега за авиокатастрофата до Харков: 

-Вечерта, на 25 септември в Харковска област се разби самолет Ан-26. Той се разбива покрай автомобилно шосе на около два километра от летището. 

-В резултат на авиокатастрофата са загинали, по предварителни данни, 25 души. 

- От канцеларията на украинския президент заявиха, че е създадена държавна комисия за разследване на катастрофата."Към настоящата минута, по предварителни данни, загиналите са 25, двама са в тежко състояние, те са хоспитализирани, останалите се издирват", се казва в съобщение на Главната прокуратура на Украйна.

Двама харковски курсанти са успели да се спасят по време на катастрофата на военния самолет. Това съобщи на свой ред журналистът Юрий Бутусов в своя профил във Facebook

"Те са изскочили от самолета по време на падането до летището на Чугуев. И двамата пострадали са в болницата, лекарите правят всичко необходимо, борят се за живота им. По предварителна информация на наши източници от мястото на трагедията, единият курсант е в много тежко състояние, вторият също е ранен, но е контактен", написа той. 

Что происходит на месте катастрофы Ан-26 / УНИАН

Бутусов съобщи още, че на борда е имало 21 курсанти на ВС, 7 офицери, а при падането на самолета част от хората на борса са изскочили на земята.  

Чудо спасило курсант от адската катастрофа. Оказало се, че един от курсантите не бил допуснат до полета. Това съобщи във Фейсбук командването на ВС на Украйна. 

"На борда на самолета са се намирали не 28, а 27 души. Курсантът Харченко Александър Владимирович в последния момент не е бил допуснат до полета. Той не е бил на борда", се казва в съобщението.