Откриха телата на всички жертви в самолетната катастрофа край Москва. 40 пътници и един член на екипажа са загинали от общо 78 души на борда на машината, която кацна горяща на летище „Шереметиево”, съобщи руското транспортно министерство.

Оцелели са 37 души, 17 от тях са в добро здраве. Шестима други са приети в болница с наранявания, които не представляват опасност за живота им.

Членовете на екипажа на трагичния самолет, разказаха за обстоятелствата около катастрофата. 

По думите на една от стюардесите Татяна Касаткина след излитането самолетът попада в облачност и силен град.

"В този момент се чу гръм, все едно ни удари електрическа искра, всичко стана много бързо", казва тя. 

По думите й след ужасяващото приземяване хората започнали да стават от мястото си и да се придвижват към изхода, макар и самолетът още да се движел.

Командирът на екипажа Денис Евдокимов разказва, че заради удара на мълния се губи радиовръзката и така се наложило пилотите да привеждат самолета в авариен режим на управление. 

Руската разследваща комисия все още се опитва да установи причините за инцидента. Сред разглежданите версии са недостатъчна квалификация на пилотите и диспечерите или мълния. Досега са открити черните кутии на самолета, записите на разговорите между пилотите и кулата, както и записите от камерите за наблюдение.

В следствения комитет на Русия се разглеждат няколко версии за нещастния инцидент. В официално съобщение се казва, че сред тях са недостатъчно добра квалификация на пилотите, диспечерите и експертите, провели технически преглед,  неизправност на самия самолет, както и неблагоприятни метеорологични условия. 

Според Следствения комитет на Русия, обаче, основната версия е недостатъчна компетентност на пилотите. 

Източници, близки до разследването, отбелязват, че процесът на приземяването е бил затруднен заради отказалата автоматика. Освен това горивото не е било изразходвано максимално и така Superjet е кацал с максималната си маса, което е създавало допълнителни трудности.

Посочва се също така, че пилотите са превишили вертикалната скорост на снижаване на лайнера, като по този начин са допуснали разкъсване на шасито, в резултат на което самолетът е извършил т. нар. отскоци. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ