Трагедията в руския град Магнитогорск може да се окаже терористичен акт. В апартамента, в който е станала експлозията, предизвикала срутването на сградата, са открити следи от хексоген – мощен експлозив.

Ден преди смъртоносния инцидент, 30 декември, жилището е било наето от мъж от Таджикистан. Той е планирал да използва експлозивите, за да извърши атентат в търговски център.

Днес след инцидента близо до срутилата се сграда е бус е избухнал в пламъци. По данни на някои медии, возилото е пламнало по време на операция по задържане на предполагаеми терористи, които може да са съпричастни с експлозията в многоетажната сграда, отнела живота, по последни данни, на 27 души. При акцията органите на реда са ликвидирали трима терористи. Четвъртият е избягал и се издирва от полицията.

Руските власти отхвърлят версията за атентат. Според официалната информация, експлозията в блока е предизвикана от  изтичане на газ. От началото на спасителната операция живи под отломките на 10-етажната сграда са извадени шестима души, сред които и две деца. Всички те са настанени в болница.

В злополучния блок живеят повече от 1100 души. Взривът нанесъл щети на 48 от общо 600 апартамента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ