Разположен в сърцето на някогашния дългогодишен индустриален регион Рур в Западна Германия, град Есен страда през по-голяма част от последните 150 години от замърсяване, вследствие на мини, заводи и отровени водни пътища, съобщава dbr.bg.

Проучване сочи, че само за една година през 60-те години на миналия век около 1.5 млн. тона токсична прах, пепел и сажди са се изсипали над жителите на Есен, заедно с 4 млн. тона серен диоксид.

Вследствие на забележителна трансформация обаче, Есен успя да се превърне от грозното пате на Германия до един от най-зелените градове в Европа.

"Зеленото градско развитие беше основната движеща сила в Есен през последното десетилетие," казва пред BBC Симоне Раскоб, която помага за трансформацията на града посредством смесица от т. нар. Синьозелени решения: "Сини" за инициативите, свързани с водата и "Зелени" заради наземните проекти.

Този двустранен подход е в основната на това Есен да бъде обявен за Зелена столица на Европа за 2017 г.

Най-известният "Зелен" проект в града е трансформацията на промишления комплекс Цолферайн, който преди време е най-голямото място за производството на въглища и кокс в света, от бълваща токсини промишлена черна точка до вдъхновяващ екологичен парк, който вече е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

В огромната бивша сграда за обработка на въглища, впечатляващ музей пленява посетителите с изложби, посветени на историята и трансформацията на обекта.

На кратко разстояние от там се намира Red Dot Design Museum, в който са изложени примери на иновативен глобален дизайн в бивша котелна сграда, преобразена от известния архитект Норман Фостър.

Още откакто миннодобивната дейност в Цолферайн и региона приключва в края на 80-те години, гората започва да се разпростира в огромния район, а осеяното с пътеки пространство сега е дом над 800 животински и растителни видове.

Една от някогашните огромни купчини с шлака сега предоставя ски писта и пързалка за кънки.

"Цолферайн е модел за подражание за структурна трансформация не само в Есен, но и целия регион Рур," казва Хана Ломан, пресаташе на Zollverein Foundation. "Това е ярък пример, че всичко е възможно – трансформация от добив на въглища до защита на климата и културата."

Въпреки това Есен не лежи на стари зелени лаври и продължава с природосъобразните инициативи. Върху старите промишлени релси в града се оформя 100-километрова веломагистрала.

След завършването на първата отсечка от 6 км през 2015 г., която свързва Есен и Мюлхайм, се смята, че въглеродните емисии са намалени с 16 600 тона годишно. Когато бъде завършена през 2030 г., тя ще свързва градовете Хам и Дуисбург.

В и около града също така е създадена поредица от пътеки, които да помогнат за ангажираността на местните жители с природните местообитания.

През 2022 г. е завършен 26-километрията маршрут Цолферайнщайг в северната част на Есен, а най-новата добавка е 33-километровия Дайлбахщайг, който свързва населеното място със съседните градове Фелберт и Хатинген. Всички пътеки са лесно достъпни с обществения транспорт.

В Есен също така изникват над 100 ферми, като Bonnekamp Permaculture Farm - пример за биоразнообразие, която продава своите органични продукти в целия град.

"Някои хора се удивляваха от старите контейнери, пълни с моркови или тикви, но днес все повече хора разбират, че тези идеи за устойчиво развитие процъфтяват," казва урбанистът доктор Юлиане фон Хаген.

Сред многото "Сини" трансформации в града е създаването на езера чрез събиране на дъждовна вода. Езерото в парка Круп се пълни с дъждовна, която идва по тръби от покрива на сграда в намиращия се наблизо стоманодобивен и инженерен завод ThyssenKrupp AG.

Езерото Нидерфелдзее също взема вода от околните покриви, за да облагороди друга бивша индустриална зона. Езера с дъждовна вода и патици заобикалят и студентските общежития в новия Университетски парк на Есен.

Вероятно едно от най-трудните "Сини" решения в Есен е възстановяването на река Емшер, считана за биологично мъртва "отворена канализация" от края на 19-и век, благодарение на изхвърлянето в нея на отпадъци от мините и заводите, както и на отпадни води.

След прилагането на програма за изчистването на реката, продължила две десетилетия, пъстървата в нея се завръща отново през 2015 г.

Направено наскоро преброяване установява, че в реката живеят над 1 000 рибни и животински видове, в това число застрашени от изчезване в миналото чучулиги, кралски рибари и бобри.

Емшер също така е в основата на 51-километрова мрежа от помпени станции, които представляват най-големия проект за отпадни води в Европа.

Хората все още не са насърчавани да се присъединяват към пъстървата в Емшер, но обособената зона за плуване и плаване с лодки изобилства от активност в езерото Балденей – широко водно пространство, създадено зад 9-метрова преграда на също така почистената река Рур.

Когато плувците влизат във водата там през 2017 г., това е първият случай от 46 години, в който къпането в Рус е официално разрешено.

От трън в очите на германците до горд зелен град, синьозеленият подход на Есен не облагодетелства само почитателите на дейностите на открито и околната среда, но също така представлява блестящ пример за това как градовете биха могли да погледнат към промишленото си минало, за да прегърнат едно по-чисто бъдеще.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук