През юни 2019 г. паркът "Йелоустоун" в САЩ е разтърсен от 81 подземни труса. По принцип тези земетресения бяха слаби, не по-високи от 2 по скалата на Рихтер. Въпреки това, някои експерти са загрижени от нарастващата сеизмична активност и според тях това може да е знак, че вулканът се "събужда".
Както съобщава Daily Express, професорът по геология в държавния университет в Портланд Скот Бърнс казва, че количеството малки трусове обикновено означава, че магмата и газовете под повърхността започват да се приближават към изхода.

В същото време други експерти уверяват, че няма от какво да се тревожим. Джереми Фарел от университета в Солт Лейк Сити в щата Юта заявява, че всички тези малки земетресения не са нищо повече от част от естествения цикъл на вулкана Йелоустоун. 

Въпреки това, в допълнение към трусовете, през последния месец в Йелоустоун се случи друга аномалия, която разтревожи експертите. Големият гейзер Steamboat изригна 2 пъти за 4 дни - на 12 и 15 юни и това беше най-краткият период между изригванията му през цялото време на наблюдението му. Като цяло, Steamboat изригва спонтанно, понякога веднъж месечно, а понякога и нито веднъж за няколко месеца или дори години. Миналата година обаче той започва да изригва много често и го прави 30 пъти, а тази година той очевидно ще постави рекорд за изригвания, защото през първата половина на 2019 той вече го направи 24 пъти.

Както съобщава Live Science, никой, дори опитните геолози, не знаят, от какво се увеличава активността. Учените обаче не свързват увеличаването на честотата на изригванията на гейзера с издигането на магма към повърхността, а според тях, обратно, в този случай гейзерът би изсъхнал. Според общите прогнози, ако вулканът в Йелоустоун най-накрая започне да изригва, то поне 87 хиляди души ще загинат веднага, а две трети от САЩ ще бъде неподходяща за живот. Поради изхвърлянето на огромни количества пепел в атмосферата, слънчевата светлина ще бъде блокирана за дълго време, което ще създаде условия като при “ядрена зима”. През 1980 г. вулканът Сейнт Хелънс изригна във Вашингтон, причинявайки 57 смъртни случая, а пепелта се разпространи в 11 държави и 5 канадски провинции. Експлозията в Йелоустоун се очаква да бъде 6000 пъти по-мощна от това изригване на Сейнт Хелънс.