Северна Корея е започнала да конструира две нови подводници, едната от които ще бъде в състояние да изстрелва балистични ракети. Това е разкрил пред разузнавателните власти в Сеул южнокорейски информатор.

,,Северна Корея разполага с огромен флот, но засега има една-единствена подводница, способна да пренася балистични ракети, но тя не се използва, тъй като е експериментален модел'', е заявил информаторът пред разузнавателната комисия, съобщават местни медии.

По думите на Ха Тай-кьон една от подводниците, които в момента изгражда Северна Корея, ще може да изстрелва ракети от пристанището – обстоятелство, което допълнително повишава риска в региона.

Както е известно, от 2006 г. Режимът в Пхенян е обект на санкции от страна на Съвета по сигурност на ООН заради разработването на ядрени и балистични програми.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп проведоха три срещи през 2018 г., но не успяха да постигнат съществен напредък в преговорите по ядреното обезоръжаване на Северна Корея.

От Вашингтон настояват Пхенян да преустанови ядрените си програми, докато от Северна Корея пък искат международната общност да прекрати санкциите спрямо тях.