Докато Русия започна да си изяснява отношенията със Запада по отношение на европейската сигурност, темата за Китай и САЩ избледнява на заден план.

Но именно тези 2 сили ще определят глобалната температура на страстите. Китай недвусмислено дава да разбере, че световната хегемония на САЩ не го устройва и систематично, камък по камък, събаря основата на американското могъщество.

Досега световната сила на Съединените щати се основава на следните доминанти:

Научно и технологично развитие

Ключовата роля на долара в световната финансова система

Военна мощ

Търговско доминиране

Холивудското формиране на ярък образ на Америка

В тази статия искам да говоря за 3 постижения на Китай в научното и технологичното развитие. Ето, Поднебесната се справя много прилично напоследък.

1. Термоядрен синтез

Ядрената енергия е един от ключовите елементи на икономиката на бъдещето. Опитите за създаване на "изкуствено слънце" са мечта в много развити страни. Тук Китай направи решителен скок напред:

“Според китайските медии един от трите действащи най-големи термоядрени реактори в страната е успял да удържи за 17 минути нагрята до 70 милиона градуса плазма.

Това е важен етап на пътя на усвояването на добив на термоядрена енергия. Дългата работа с опитната установка позволява да се разработи системата за управление на процесите, което с времето може да помогне за разработването на серийна версия на реактора”.

Нека ви напомня, че температурата в центъра на Слънцето е около 7 милиона градуса. И въпросът не е дори в 10 пъти по-високата от температурата на Слънцето, а че е било възможно да се задържи за цели 17 минути. Това е истински научен пробив.

2. 6Г технология

Не е тайна, че Китай е лидер в усвояването на 5Г технологията. Благодарение на нея се получава високоскоростен интернет. Но за виртуалния свят и метавселената тези скорости не са достатъчни.

Затова големите технологични страни разработват 6Г технология, при която скоростта може да достигне терабайт в секунда, което е 100 пъти по-бързо от 5Г технологията.

Докато конкурентите са заети с внедряването на 5Г връзката, китайската корпорация “Сяоми” започна предварителни изпитания на мрежа шесто поколение.

Освен това генералният директор Лай Цзюн заяви пред “Синхуа”, че специалистите на компанията се съсредоточават върху търсене и изучаване на технологиите, които ще легнат в основата на тази технология.

Той не разкри подробности за предварителните изпитания, но отбеляза, че важно условие за развитието на 6Г ще стане разпръскването на обширна мрежа на спътников интернет.

Развитието на новите технологии изисква развита сателитна мрежа и Китай инвестира сериозно в разработването на собствена космическа програма.

3. Международна космическа програма

Днес Китай е единствената страна в света, която има собствена орбитална космическа станция.

Китай успешно е извършил доставката на почва от Луната и планира по-нататъшно усвояване на спътника на Земята. Вече е изпратена мисия до Марс.

Космическите планове на Китай включват, изследване на Луната и създаване на изследователски станции там, пилотиран полет до Марс, както и подробно изследване на произхода на Слънчевата система.

И всичко това той прави най-вече сам и със собствени сили.

Резултат

Можете разумно да попитате.

„Е, каква е ползата от тези технологии. В крайна сметка основното са ресурсите, армията и другите стандартни атрибути?

Факт е, че според китайското ръководство основният лост за влияние през XXI век ще бъде притежаването и налагането на техните технологични стандарти, вариращи от изкуствен интелект, алгоритми за обработка на данни, крипто индустрията и завършвайки с метавселените.

Да, икономиката, армията ще останат важни елементи, но технологиите ще излязат на преден план.

В САЩ всички разбират това много добре и се опитват да сдържат Китай в технологичното му развитие. Но явно влакът вече е тръгнал. Китай става все по-самодостатъчен, а последните научни и технологични постижения на Поднебесната ярко демонстрират промените в световното статукво.